IT

Presuda za botnet aktivnosti

Sophos, kompanija za IT sigurnost i kontrolu, pomogla je Jedinici za kompjuterski kriminal Metropolitan policije da uspešno završi slučaj protiv Robert Matthew Bentleya. Haker iz Floride (Panama City) koji se predstavljao pod alijasom ‘LSDigital’, je proglašen krivim za učešće u botnet aktivnostima i osuđen je na 41 mesec zatvora i sa novčanom kaznom od $65,000.

Na glavnoj meti Bentleya bila je korporacija, koja je zastupnik i poznatih brendova, kao što su: Parker, Papermate… Cilj Bentleyeve botnet operacije je da se poslovni računari pretvore u zombi računare. Prema navodima, Bentley i njegovi saradnici su ostvarili hiljade dolara od plasiranja reklama preko pretvorenih zombi računara.

Kompjuteri u Floridi su zloupotrebljavani u periodu od oktobra 2005. do novembra 2006. U decembru 2006., policija Metropolitana je otpočela saradnju sa Sophos-om i Američkom Tajnom Službom. Saradnja se ostvarena u cilju identifikovanja Bentleya i njegovih saradnika kao osoba odgovornih za zarazu kompjuterske mreže nekoliko kompanija u Evropi sa adware-om. Bentley je primao uplate preko Dollar  Revenue (Holandija) za ove nelegalne aktivnosti, što je otkriveno tokom istrage.

Leave a Reply