IT

Prihodi Microsofta porasli

Softverski div Microsoft ostvario je u proteklom kvartalu rekordne prihode, ali prihodi od prodaje Windows operativnog sistema bili su manji nego godinu dana pre, što je posledica pada prodaje kompjutera koji koriste taj sistem. Ukupni prihodi Microsofta porasli su u drugom kvartalu za 8% u odnosu na isto razdoblje lane, na 17,4 milijarde dolara, objavila je u četvrtak ta američka kompanija. To su nešto veći prihodi nego što su analitičari očekivali.

Pritom je prodaja najvećeg Microsoftovog odeljenja Office software, koji razvija popularne programe kao što su Outlook i Excel, porasla gotovo 8 %, na 5,78 milijardi dolara. Rast prihoda zahvaljuje se i povećanoj prodaji softvera i servera poslovnim korisnicima, kao i prodaji Xbox 360 konzole za video igre.

S druge strane, prodaja Microsoftovog Windows i Windows Live odeljka blago je pala. Prihodi tog sektora iznosili su u proteklom kvartalu 4,74 milijarde dolara, dok su u istom lanjskom razdoblju bili 4,78 milijardi. To je već treće tromesečje zaredom kako prodaja tog sektora slabi.

Leave a Reply