E-servisi · IT

Primena elektronskog potpisa u Srbiji

U četvrtak 29.01.2009. godine u prostorijama Privredne Komore Srbije održan je okrugli sto na temu primena elektronskog potpisa u Srbiji. Srbija se svrstala u red zemalja u kojima se koristi elektronski potpis, a prvi sertifikat o tome dodeljen je Agenciji za privredne registre.

Dodelila ga je Pošta Srbije, koja je jedno od prvih sertifikacionih tela, a uskoro će sertifikate dodeljivati i druge institucije, a među njima biće i Privredna komora Srbije. Na okruglom stolu u PKS, koji je organizovalo Društvo informatičara Srbije i Udruženje informatičke delatnosti PKS, najviše se pričalo o izgradnji infrastrukture u Srbiji za primenu elektronskih potpisa. Svi su se složili u oceni da je infrastruktura u ovoj oblasti nerazvijena, a jedan od razlog je nedostatak podzakonskih akata koji proističu iz Zakona o elektronskom potpisu, ali i nedostatak Zakona o elektronskom dokumentu.

Veliki problem, bar u ovom trenutku, svakako je spor razvoj servisa u kojima građani i privreda mogu da koriste elektronske potpise.

Leave a Reply