digitalni-cas1
IT

Primena IKT u obrazovanju prioritet – Digitalni čas 2012/2013

Novi načini učenja koji podrazumevaju upotrebu digitalnih medija i informaciono-komunikacionih (IKT) alata, kao i praksa u kojoj su nastavnici i učenici kreatori sadržaja, u svom su začetku. U mogućnosti smo da iskoristimo taj potencijal na daleko lakši način nego što je to do sada bio slučaj, istakla je državna sekretarka ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekominikacija Tatjana Matić na svečanoj dodeli diploma konkursa Digitalni čas 2012/2013.

digitalni-cas1

Primena IKT u obrazovanju i stručnom osposobljavanju je jedan od jasnih razvojnih prioriteta svake moderne države, a program Digitalna škola značajno je doprineo podizanju nacionalne digitalne pismenosti, sa blizu 3.000 osnovnih škola opremljenih savremenom računarskom opremom na celoj teritoriji Srbije, podsetila je Matić.

Pomoćnik ministra spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, Nebojša Vasiljević, prezentovao je dobitnicima nagrada konkursa Digitalni čas, Nacrt Smernica za unapređenje uloge IKT u obrazovanju, koji se trenutno nalazi na javnoj raspravi. Stub obrazovanja baziranog na IKT i digitalnim alatima, potrebno je i dalje razvijati, što brže i delotvornije. U svemu tome, dinamika, saradnja i uključenost svih relevantnih faktora, ključni su za konačan uspeh, rekao je Vasiljević.

Na ovogodišnji nagradni konkurs Digitalni čas, pristiglo je 229 radova iz tri različite grupe radova: Matematika, računarstvo, informatika i tehničko obrazovanje, društvene nauke i sport i prirodne nauke.

Komisija je odabrala 51 najbolji rad nastavnika osnovnih škola iz cele Srbije, od kojih je u okviru svake grupe dodeljena po jedna prva nagrada u iznosu od 70.000 dinara, tri druge nagrade u iznosu od 50.000 dinara i dvanaest trećih od 30.000 dinara. Dodeljene su i 3 specijalne nagrade za inovativnost, interaktivnost i interdisciplinarnost u iznosu od 100.000 dinara.

Svi nagrađeni radovi nalaze se u Elektronskom zborniku radova.

Leave a Reply