IT

Primena standarda EU u oblasti zaštite intelektualne svojine

Zamenik predsednika Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da postoji potreba da se u Srbiji uspostavi jedinstveni sistem bezbednosti u kome bi privatni sektor bio ravnopravan sa MUP-om i bezbednosnim službama, ali da je za to neophodno da se usvoji zakonska regulativa koja će jasno precizirati nadležnosti.

Dačić je na radnom ručku sa članovima Američke privredne komore u Beogradu saopštio da je završena javna rasprava o radnoj verziji zakona o privatnom obezbeđenju i o detektivskim poslovima i izrazio očekivanje da će ti dokumenti uskoro biti upućeni u redovnu proceduru.

Interes MUP-a jeste da se oslobodi svih suvišnih poslova koji nisu striktno u nadležnosti tog ministarstva, rekao je on, pri čemu je kao pozitivan primer naveo formiranje komunalne policije.

Kada je reč o borbi protiv zloupotrebe korišćenja intelektualne svojine, Dačić je naveo da je cilj Vlade da u ovoj oblasti primeni sve postojeće standarde koji se primenjuju u Evropskoj uniji i modernom svetu.

Prema njegovim rečima, Srbija je u protekle dve godine postigla određene rezultate iako oni još ne mogu da budu precizno iskazani jer ne postoji jasna statistika.

On je kao pozitivne primere naveo hapšenje ljudi koji su na internet postavili snimak domaćeg filma “Montevideo, bog te video”, kao i dobru saradnju u suzbijanju piratizovanja nekih drugih domaćih filmova.

Dačić je potvrdio da će Srbija ispuniti sve svoje obaveze iz te oblasti, koje su preuzete u procesu stabilizacije i pridruživanja, i izrazio zadovoljstvo time što se Srbija ne nalazi na listi SAD na kojoj su zemlje u kojima je zabrinjavajuće stanje u oblasti poštovanja intelektualne svojine.

U Srbiji, kako je dodao, nije zabeleženo organizovano kršenje prava intelektualne svojine jer je naša zemlja malo tržište, ali je interesantna kao tranzitna ruta.

On je, međutim, ukazao na to da kaznena politika prema osobama koje krše prava intelektualne svojine nije adekvatna jer su presude
uglavnom uslovne, a neka lica su osuđivana uslovno i po nekoliko puta.

Leave a Reply