Događaji · IT

Primene informacionih tehnologija u malim i srednjim preduzećima

Društvo za informatiku Srbije, “COMING – computer engineering” i Udruženje informatičke delatnosti su 23. decembra organizovali okrugli sto ”Primene IT u malim i srednjim preduzećima u kriznim uslovima”. Uvodna izlaganja su imali: Drago Samardžić, Miroslav Kržić, Nikola Budimir i Nemanja Milutinović iz kompanije “COMING – computer engineering” i Delimir Tasić iz “Intel”-a. Oni su govorili o potencijalnoj ulozi IT u rešavanju krize, virtuelizaciji servera, “Intel” modularnom data centru i sl.

Drago Samardžić, generalni direktor COMING-a je naglasio da IT sektor u firmi mora da: razume ciljeve i zadatke poslovanja kompanije, predstavi IT kao poslovnu funkciju a ne tehničku podršku, predloži jasan projektni zadatak, primeni najnovije IT, angažuje i motiviše za rad najbolje IT eksperte, označe vreme za koje će se vratiti investicije i dr.

Virtuelizacija servera predstavlja revolucionarnu promenu u primenama IT. Ona omogućuje velike uštede u razvoju i funkcionisanju IT infrastrukture. Iznet je primer kompanije koja je imala 32 servera i ukupne troškove fukcionisanja od 222.000 evra i koja je nakon virtuelizacije obradu svela na samo 5 servera sa ukupnim troškovima od 138.000 evra.

Učesnicima je demonstrirano kako softverski paket “VMware”, omogućuje malim i srednjim kompanijama: skalabilan i isplativ način za optimizaciju iskorišćenja IT serverske infrastrukture, pojednostavljenje upravljanja IT infrastrukturom i čuvanje poslovnih podataka preduzeća. Tipično preduzeće ima rastuću IT infrastrukturu od 15 do 60 servera koji su često iskorišćeni samo 5 do 10 odsto. Virtuelizacijom se ostvaruju uštede od oko 50 odsto.

Uštede koje se ostvare primenom virtuelizacije se mogu alocirati na druga IT rešenja koja omogućuju kvalitetnije upravljanje i dalju automatizaciju poslovanja.

U diskusiji većeg broja učesnika zatražene su detaljnije informacije o implementaciji, načinu uvođenja, efektima i tehničkim aspektima virtuelizacije.

Zaključeno je da je veoma dobro što je ovaj skup pružio podsticaj mnogim kompanijama da razmisle o mogućnosti da primene virtuelizaciju i na taj način ojačaju poziciju pred opasnostima koje donosi ekonomska kriza u svetu i kod nas.

Leave a Reply