E-servisi · IT

Prioritet je razvoj i širenje informacionih i komunikacionih tehnologija

Ministar za telekomunikacije i informaciono društvo u Vladi Republike Srbije Jasna Matić izjavila je  u intervjuu za agenciju Tanjug da će prioriteti u radu ovog ministarstva biti popularizacija, razvoj i širenje informacionih i komunikacionih tehnologija (ICT) u Srbiji i uvođenje elektronske uprave na različitim nivoima države. Navodimo izvode iz njenog intervjua.

Matić je najavila da će na jesen ”Pošta Srbije” prva početi da primenjuje elektronski potpis i izrazila očekivanje da će najkasnije početkom sledeće godine elektronski servis Vlade Srbije otpočeti sa radom. Ona je ukazala na to da će u vrlo kratkom roku u Srbiji biti odobrene licence operaterima ”vajmaks” (WiMAX) bežičnog, širokopojasnog interneta, koji je već prisutan u zemljama u regionu. Ova tehnologija će povećati dostupnost širokopojasnog interneta i za građane i za preduzeća, objasnila je Matić i dodala da je neophodno uticati na javno mnjenje da se sagleda koliki je značaj informacionih i komunikacionih tehnologija u današnjoj modernoj ekonomiji, uz ocenu da kod nas nije dovoljno prepoznat značaj tog sektora.

Matić je takođe najavila i realizaciju projekta ”elektronske Vlade”, koji će u sebi imati više različitih segmenata, a jedan od njih je i elektronski servis Vlade, koji bi ministrima omogućio da materijale za sednicu imaju u elektronskoj formi. Ona je izrazila očekivanje da će najkasnije početkom sledeće godine biti operativan pomenuti servis i dodala da će njime biti obuhvaćen i Generalni sekretarijat Vlade.

Plan ovog ministarstva je da građanima omogući pristup jedinstvenom šalteru, u saradnji sa MUP-om Srbije i Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu, navela je Matić.

Želimo da budemo deo EU i razvijena zemlja i pri tom je normalno da se bavimo visokim tehnologijama i da našim ljudima pružimo šansu da rade dobro plaćene, visokokvalitetne poslove, naglasila je ona i ocenila da će glavni izazov biti dovođenje u Srbiju firmi koje mogu da pruže takvu ponudu koja će baciti u zasenak engleske, američke i kanadske konkurente.
Matić je podsetila na to da je taj proces povratka ”mozgova” već počeo u Indiji i Kini, pri čemu je veći povratak nego odliv talenata iz tih država, i precizirala da izgradnja IT parka u Inđiji treba da doprinese da se neki od naših priznatih stručnjaka vrate u zemlju i da se našim diplomcima omogući zaposlenje u Srbiji.

Prema njenim rečima, od velike važnosti za razvoj domaćeg ICT-a je to što je Vlada usvojila izmene Uredbe o podsticajima za direktna ulaganja, pri čemu su kao strateški interesi Srbije označena tri sektora – auto-industrija, informaciono-komunikacione tehnologije i elektronska industrija. Investitorima koji ulože više od 200 miliona evra i zaposle više od hiljadu ljudi biće odobren povraćaj do 25 odsto uloženih sredstava, i to iz budžeta Srbije, navela je ona i dodala da nova uredba jednako tretira strane i domaće ulagače.
Govoreći o ”Telekomu Srbija”, koji je još 2006. godine izgubio monopol u fiksnoj telefoniji, Matić je ukazala na to da monopol mora da nestane jer je naša obaveza i prema EU, i prema Svetskoj trgovinskoj organizaciji da monopole moramo ukinuti. Naravno, mi ne želimo da ugrozimo „Telekom“, ali je ukidanje monopola proces koji će i njih samo ojačati, što se videlo na primeru mobilne telefonije, objasnila je ministarka Matić.

Leave a Reply