IT

Pripremite se!

Procenjuje se da se Internetu svakodnevno priključuje 20-tak hiljada novih korisnika, iz čega se može zaključiti da Internet kao potencijalno tržište sigurno i kontinualno raste i predstavlja veoma prometno mesto

Trenutno na zapadnom tržištu imamo zanimljivu situaciju: mnogi korporativni giganti ne uspevaju da iznadu dobar
on-line poslovni model, dok su sa druge strane mnoge male kompanije, koje su svoje poslovanje potpuno prilagodile Internetu, i kod kojih svaka treca ostvaruje srazmerno veliki profit. Mnoga nova preduzeca koja posluju u oblasti maloprodaje, marketinga, izdavaštva i advertajzinga, mogu biti

Napomena:
Tekst je objavljen u najnovijem (oktobar ’02) broju časopisa EBIT koji izlazi kao podlistak magazina Ekonomist magazin

veoma uspešna u svom nastupu na Web-u. Sajtovi koji nude B2B (business-to-business) usluge, bilo za sebe ili za treca lica, veoma su uspešni, a svoje buduće planove i ocekivanja zasnivaju na proceni da ce Internet tržište 2004. godine tek “eksplodirati”, i da se pravi bum ocekuje u sektoru maloprodaje; bankarstvu; automobilskoj industriji; transportu; sektoru industrijske opreme, i vladinom sektoru (procena Gartner grupe). A zna se da ti sektori, zajedno, zauzimaju preko 70 posto celokupne ekonomije.

Kod nas se ovaj bum ne može još zadugo ocekivati zbog brojnih poznatih problema. Kao prvo, zbog politicke nestabilnosti i nedonošenja brojnih sistemskih zakona (e-potpis i telekomunikacije) koji regulišu oblast elektronskog poslovanja. Zatim, tu je nedostatak odgovarajuce telekomunikacione infrastrukture i karticarstva (kreditne kartice). Doduše, ovo drugo (poslovi sa kreditnim karticama) se od ove godine nalazi u stalnom usponu, tako da gotovo sve domace banke nude neku od kreditinih ili debitnih kartica. I na kraju, jedan od najvecih problema domaceg tržišta je svakako nizak standard i mala platežna moc domaceg potrošaca.

Mrežni uspesi

I pored raznih poteškoća i prepreka, Internet predstavlja odlično mesto za poslovne poduhvate. Tržište on-lineturističkih usluga će se, po procenama, uvećati čak 6 puta. Samo (davne) 1999. godine, mrežni korisnici su utrošili oko 5 milijardi dolara na web sajtovima turističkih agencija, a očekuje se da se do kraja ove godine ta cifra uveća na preko 40 milijardi dolara. Tržište zdravstvenih usluga (on-line) bi trebalo da, prema procenama, naraste na 370 milijardi dolara do kraja 2004. godine, što bi trebalo da bude oko 8 posto ukupnog tržišta zdravstvenih usluga. Takođe, građevinske firme mogu da očekuju znatne uštede, jer arhitektonske projekte mogu sada da dobiju na globalnoj mreži mnogo povoljnije, umesto da na jednom mestu drže cele arhitektonske timove. Sektor koji sigurno zarađuje ogroman novac na mreži je sektor zabave namenjene odraslima. Ova, može se već reći, industrijska grana zarađuje preko 225 miliona dolara na godišnjem nivou. Ne treba zanemariti ni on-line kockanje, jer popularnost ove vrste mrežne zabave je u stalnom porastu. Tržište mrežnog klađenja i kockanja bi trebalo da do kraja 2002. godine naraste na preko 10 milijardi dolara.Ima, naravno još primera. Tako, jedna od Cisco-ovih studija pokazuje da su oni unutar sopstvene kuće uštedeli 5% produktivnih troškova prebacivanjem poslovanja na Internet.

Mrežni neuspesi

Naravno, kao i kod tradicionalnih modela poslovanja, i na polju mrežnog biznisa imamo male, ali i velike neuspehe. U prilog ove konstatacije govori i podataka da je prošle godine propalo preko 40.000 dot.com kompanija, a na hiljade firmi se ili spojilo (udružilo) ili gotovo potpuni krahiralo nakon početnog perioda poslovnog uzleta. Primeri mrežnih neuspeha su brojni, a među njima su i giganti kao što su AT&T, ili MCI Communications čija web prodavnica više nije u funkciji. Netscape korporacija, jedna od pionira Web-a, koja je kreirala prvi web čitač koji se našao u masovnoj upotrebi, je posustala pod uticajem velike i žestoke konkurencije. Sada se bavi prodajom tehnologije za zasnivanje poslovanja na mreži.

Svetla budućnost

Iako je nakon početnog uzleta Internet biznisa i dot.com kompanija došlo do pada i stabilizacije, očekivanja obećavaju. Prema izveštajima istraživačkih agencija, očekuju se povećanje profita i ukupnog prometa na mreži. Tako na primer, istraživačka kompanija Data Monitor www.datamonitor.com procenjuje da će na online tržištu ostati najbolji i najpripremljeniji, dok će neprilagođeni i tromi propadati, što će sveukupno voditi transformaciji sveopšteg poslovanja. Činjenica da dot.com-ovi propadaju ne znači da propada i nestaje sama tehnologija.
U našim okvirima, tek treba očekivati procvat Internet poslovanja, i to po donošenju potrebnih zakona i razvojem telekomunikacione infrastrukture, ali i prekopotrebnim ojačavanjem standarda domaćeg potrošača. Na nama ostaje da se adekvatno pripremimo za predstojeće izazove, i što bolje u okviru naših preduzeća prilagodimo poslovni proces zahtevima globalne mreže.

Leave a Reply