IT

Prodaja računara u Srbiji smanjena za 21,5 odsto

New PC SetupU drugom tromesečju 2009. godine u Srbiji isporučeno je ukupno 67.570 personalnih računara, u narednom kvartalu očekuje se rast, ali ostvarene vrednosti neće dostići nivo iz 2008. godine

U drugom kvartalu ove godine isporuke računara smanjene su za 21,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine, pri čemu su isporuke prenosivih računara pale za 16,9 odsto, dok je stonih računara isporučeno 23,1 odsto manje.

Stoni računari zauzimaju 70,7 odsto ukupnog tržišta personalnih računara. Slede prenosivi računari sa 18.881 prodatih jedinica (27,9 odsto tržišta), dok serveri učestvuju sa oko 1,3 odsto učešća na tržištu.

Posle šest meseci u ovoj godini, HP se vratio na lidersku poziciju i po količini i po vrednosti isporučenih računara. CT Computers, sada na drugom mestu, ipak je ostao najveći isporučilac lokalno sastavljenih računara. Osam vodećih lokalnih firmi koje sklapaju računare isporučilo je 42,2 odsto računara, dok preostalih 57,8 odsto tržišta zauzima preko 350 manjih lokalnih kompanija koje sastavljaju računare. Na tržištu stonih računara sa robnom markom vodeće tri pozicije zauzimaju HP, Lenovo i Dell sa učešćem od 80,4 odsto.

Na tržištu prenosivih računara, Toshiba se probila na prvo mesto sa 17,8 odsto tržišta, HP je drugi sa 17,5 odsto, dok je na trećem mestu MSI sa 16,5 odsto tržišnog učešća.

Ekonomska situacija domaćih IT kompanija je otežana, ne samo zbog pada prodaje ispod prošlogodišnjeg nivoa, već i zbog nelikvidnosti partnera i pada cena računara za 12 odsto, čime su dodatno smanjeni prihodi.

Domaća analitička kompanija „Mineco” koja se bavi praćenjem tržišta i tehnoloških kretanja u IT sektoru, prognozira da će u trećem kvartalu 2009. godine doći do izvesnog rasta nabavki desk top, nout buk i server računara, ali da će rast biti ispod vrednosti ostvarenih u trećem kvartalu 2008. godine. (PKS)

Leave a Reply