IT

Profit Vojvođanskog IKT klastera 44 miliona evra

Vojvodina je sa 18 odsto učešća u ukupnom izvozu sektora informacionih tehnologija (IT) u Srbiji prošle godine povećala svoj udeo na 38 odsto. Na otvaranju međunarodne konferencije DANUB.IT istaknuto je da je IT sektor u Srbiji potencijal koji može značajno doprineti napretku ukupne ekonomije, jer je ulaganje u taj sektor “siguran uspeh”.

Država bi podsticajnim merama morala da pomogne IT sektoru u Srbiji. Rumunija je, na primer, ukinula poreze i doprinose na svako novo zapošljavanje u IT sektoru, što je od izuzetnog značaja za razvoj IT sektora i bolje je od svakog kredita.  Cilj ove dvodnevne konferencije bio je da se stranim investitorima i predstavnicima IT kompanija predstave potencijali i kapaciteti kojima raspolaže IT sektor u Srbiji, odnosno Vojvodini.

Uz podsećanje da je Vojvođanski IKT klaster počeo da radi sa 17 kompanija i uz podršku tri instituta, a da danas broji 28 firmi i podržava ga šest instituta,  1.500 zaposlenih u tim firmama prošle godine ostvarilo profit od 44 miliona evra.

Leave a Reply