IT

Proglašeni pobednici takmičenja ASTRA Talenat

Završeno je četvrto po redu dečije takmičenja ASTRA Talenat koje organizuje kompanija SES u devet centralnoevropskih i istočnoevropskih zemalja, obuhvatajući Srbiju, Bugarsku, Hrvatsku, Češku, Mađarsku, Poljsku, Rumuniju, Slovačku i Sloveniju. Dvanaest pobedničkih radova izabrao je žiri sastavljen od umetnika i umetničkih edukatora. Među njima je i rad učenika iz Srbije, Nikole Krudulja, iz osnovne škole „Dositej Obradović“ iz Bele Crkve. Takođe, nagrade je dobilo i šestoro dece čiji su radovi dobili najviše glasova publike.

Crteže pobednika možete pogledati http://www.astratalent.eu/srb/ceny-srb/.

Cilj takmičenja je da se deca koja učestvuju ohrabre da pokažu svoju kreativnost izborom bilo kakve teme u vezi sa satelitima. Takmičenje je bilo otvoreno za decu od 8 do 15 godina i trajalo je od 1. oktobra do 30. novembra 2014. godine.

Ukupno 944 škola iz svih zemalja učesnica pozvano je da se priključi takmičenju. Za svaki umetnički rad postavljen na veb sajtu takmičenja, ASTRA je donirala jedan evro hrvatskom Crvenom krstu koji pomaže obrazovanju osnovaca u oblastima koje su prošle godine pogodile poplave u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Umetničko takmičenje ASTRA Talenat je pokrenuto 2011. godine sa ciljem da pomogne izabranim neprofitnim organizacijama i podstakne decu u osnovnim školama da kroz umetnost nauče o tehnološkom razvoju.

„Tokom godina, takmičenje ASTRA Talenat je izgradilo odličnu reputaciju i steklo je veliku popularnost. Svake godine primimo sve više crteža. Ove godine je rekordan broj radova još značajniji, imajući u vidu veliki broj crteža i slika koji su visokog umetničkog kvaliteta. Radovi takmičara veoma su doprineli važnim aktivnostima hrvatskog Crvenog krsta”, objašnjava Barbara Uzunova-Drymer, direktor marketinga za region CEE kompanije SES Astra.

„Veoma nam znači pomoć kompanije SES Astra kao i podrška koju smo dobili od mladih umetnika kojima želimo da se zahvalimo što su učestvovali na takmičenju. Njihova kreativnost nam omogućava da pomognemo onima kojima je to potrebno”, navodi se u saopštenju hrvatskog Crvenog krsta.

 

Tokom dva meseca koliko je trajao konkurs, veb sajt www.astratalent.eu posetio je rekordan broj od 82 825 jedinstvenih posetilaca koji su videli ukupno 3 905 521 stranica.

Leave a Reply