Događaji · IT

Proglašenje pobednika takmičenja “Create the future”!

Svečano proglašenje pobednika takmičenja „Create the future“ održalo se 20. maja 2008. godine u Svečanoj sali Starog dvora, pored domaćina kompanije Siemens i Sekretarijata za obrazovanje prisustvovali su i svi nominovani timovi osnovnih i srednjih škola, ali i članovi profesorskog žirija i novinari.

Ove godine na takmičenje se prijavilo oko 140 timova osnovnih i srednjih škola iz Beograda, a završene multimedijalne prezentacije je predalo 80 timova.

Pobednici finala, po takmičarskim kategorijama su:

Starosna grupa 12-16 godina:

1. mesto: OŠ „Diša Đurđević“, tim: Izaslanici budućnosti
2. mesto: OŠ „Radoje Domanović“, tim: Vremeplovci
3. mesto: OŠ „Svetozar Miletić“, tim: Alcatraz

Starosna grupa 16 -19 godine:

1. mesto: Tehnička škola, tim: LOLABOYS II-3
2. mesto: Saobraćajno-tehnička škola, tim: Tigrovi
3. mesto: Arhitektonsko-tehnička škola, tim: Piramida

Takmičenje „Create the Future“ je projekat koje kompanija Siemens sprovodi u okviru svog programa „Korporativna društvena odgovornost“ u cilju edukacije mladih. Takmičenje se ove godine sprovelo pod pokroviteljstvom Skupštine Grada Beograda. Učenici osnovnih i srednjih škola iz svih beogradskih Opština imali su mogućnost da učestvuju na takmičenju, koje se sprovelo pod unapred definisanim propozicijama.

Cilj takmičenja je bio da učenici kreiraju multimedijalnu prezentaciju informativnog i zabavnog karaktera na računaru, što podrazumeva ideju, maštovitost, istraživanje, prikaz prezentacije u formi stabla (tree view), kreiranje vizuelnih i audio elemenata. Kriterijumi koji su bili bitni pri evaluaciji prezentacija su kreativnost, grafički dizajn i integracija teksta, fotografije, muzike, animacije i videa. Cilj projekta „Create the future“ je sticanje praktičnog znanja o novim tehnologijama u školama i razvijanje osobina, kao što su timski duh, kreativnost i prihvatanje odgovornosti.

Zadata tema je bila „Beograd 2020. godine“. Mnogi pojmovi se uče u školi: urbanizacija, sunčeva energija, industrijalizacija, mehanizacija, hidro energija. Sve su to pojmovi koje nas svakodnevno okružuju, ali i pojmovi koji će uticati na našu budućnost zato je ideja bila da najmlađi daju ideje kako bismo Beograd učinili lepšim.

Najbolji timovi iz svake starosne kategorije dobili su diplomu „Create the Future“, a nagrade za 3 prvoplasirana tima iz obe starosne kategorije su:

  1. Prvo mesto u obe starosne kategorije – 3-dnevno nagradno putovanje u Beč za sve članove tima i profesora-mentora
  2. Drugo mesto u obe starosne kategorije – Siemens gigaset telefon
  3. Treće mesto u obe starosne kategorije – Siemens gigaset telefon

Nagrada za škole čiji su timovi osvojili prva 3 mesta u obe starosne kategorije:

  1. Prvo mesto u obe starosne kategorije – ček u iznosu od 1200 EUR (u dinarskoj protivvrednosti) namenjen za kupovinu tehničke opreme za potrebe škole
  2. Drugo mesto u obe starosne kategorije – ček u iznosu od 1000 EUR (u dinarskoj protivvrednosti) namenjen za kupovinu tehničke opreme za potrebe škole
  3. Treće mesto u obe starosne kategorije – ček u iznosu od 800 EUR (u dinarskoj protivvrednosti) namenjen za kupovinu tehničke opreme za potrebe škole

Leave a Reply