Categories
IT

Proizvodnji čipova za identifikacione dokumente u Staroj Pazovi

Ministar ekonomije Nebojša Ćirić potpisao je 23.5.2011. ugovor sa nemačkom firmom “Muehlbauer” o izgradnji fabrike u Staroj Pazovi, ukupne vrednosti 4 mil EUR, kojoj će Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) dodeliti bespovratno 500.000 EUR za otvaranje 100 novih radnh mesta.

Od 100 zaposlenih više od polovine biće visoko kvalifikovani stručnjaci sa akademskim obrazovanjem jer se radi o sofisticiranom proizvodu koji se prvi put pravi u Srbiji. Radovi na izgradnji fabrike u Staroj Pazovi počeće u junu i biće završeni u oktobru.
Ćirić je, posle svečanog potpisivanja ugovora, rekao da je “Muehlbauer” svetski lider u visoko tehnološkoj proizvodnji čipova u dokumentima za identifikaciju i napomenuo da je ta firma već sarađivala sa Vladom Srbije u proizvodnji biometrijskih pasoša, ličnih karata i vozačkih dozvola.

Ministar je napomenuo da “Muehlbauer” ima sedam fabrika u Nemačkoj, jednu u Slovačkoj i sada novu u Srbiji i dodao da će naša zemlja po prvi put imati proizvodnju softvera i hardvera visokog tehnološkog nivoa. Vlasnik firme Jozef Muehlbauer rekao je da će pogon te fabrike imati površinu od oko 4.000 m2 i nagovestio da to neće biti jedina njihova fabrika u Srbiji.