IT

Projekat e-Otoci proglašen najboljim na 2008 Cisco Networkers Innovation Awards

Kompanija Cisco Systems i IDG Global Solutions proglasili su CARNet (Hrvatsku akademsku i istraživačku mrežu) za predvodnika u korišćenju novih i naprednih tehnologija na godišnjoj dodeli nagrada Networkers Innovation Awards koja se održala u Barseloni. CARNetov projekat e-Otoci (Umrežene škole) ocenjen je kao projekat godine u kategoriji mreže sa najvećim uticajem na zajednicu među 60 finalista u sedam kategorija.

CARNetov projekat e-Otoci ima za cilj da  isporuči e-sadržaje školama na hrvatskim ostrvima kao i mogućnost da prate nastavu u matičnim školama „uživo“ kako bi učenici na ostrvima  imali pristup istim znanjima bez obzira gde žive. Ovim projektom, CARNetova mreža obuhvatila je u prvoj fazi 21 ostrvo oko Zadra, Šibenika, Trogira i Dubrovnika sa matičnim školama na kopnu, sa kojih su dotad deca morala da napuštaju domove da bi se dalje školovala.

Projekat je pokrenut u okviru šireg projekta e-Hrvatska, a uz pomoć Središnje državne kancelarije za e-Hrvatsku i CARNet, u projektu učestvuju i Ministarstvo nauke, obrazovanja i sporta, Ministarstvo mora, turizma, saobraćaja i razvoja, te Hrvatska agencija za telekomunikacije. Takođe, u kategoriji najboljeg projekta data centra godine u finale je bio nominovan i projekat Hrvatske elektroprivrede „ICT konsolidacija, stabilnost poslovanja i rešavanje kvarova“, a u kategoriji najboljeg mobilnog i bežičnog projekta godine među tri finalista našao se projekat TDR-a „Tvornica u Kanfanaru – Mobilnost”.

Kategorije u kojima su se dodjeljivale nagrade bile su:

• Najbolja broadband IP usluga godine
• Najbolja korporativna IP mreža godine
• Najbolji mobilni i bežični projekat godine
• Najbolji projekat Data centra godine
• Najbolji projekat objedinjenih komunikacija godine
• Mreža godine sa najvećim uticajem na zajednicu
• Najbolji pružatelj usluga IP NGN infrastrukture godine

Stručni žiri Networkers Innovation Awards-a opisao je projekat CARNeta kao rešenje koje omogućava isporuku e-sadržaja školama na hrvatskim ostrvima kako bi deca na udaljenim područjima imala pristup najboljem obrazovanju i najnovijoj tehnologiji. Ovim projektom omogućen je bolji kvalitet obrazovanja deci na ostrvima bez potrebe da napuštaju svoje domove isključivo korišćenjem informaciono-komunikacijskih tehnologija i to Cisco ISR 2811, Cisco Objedinjenih bežičnih rešenja (Cisco Unified Wireless solution) i Cisco objedinjenih komunikacija (Cisco Unified Communications).

Pobednici u svim kategorijama objavljeni su na Networkers 2008 24. januara u Barseloni, . Celi popis Cisco Networkers Innovation Awards sa opisom raspoloživ je na internet stranici http://www.cisco.com/web/europe/cisco-networkers/2008/onsite/index.html

Leave a Reply