IT

Projekat Women in ICT predstavljen u Međunarodnoj uniji za telekomunikacije

Pred visokim zvaničnicima iz celog sveta predstavljen je projekat koji promoviše ulogu žena u informatičkoj industriji, pokrenut na inicijativu Srbije.

Povodom stogodišnjice međunarodnog praznika Dana žena, uz podršku Ujedinjenih nacija i Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU), juče je u sedištu ITU u Ženevi održana panel diskusija na temu pozicije žena u informatičkoj i telekomunikacionoj industriji pod nazivom „Zašto mlade žene odustaju od tehnologije?“. Na ovoj panel diskusiji govorila je i Jasna Matić, koja je prisutnima predstavila projekat Globalne mreže žena donosilaca odluka u IKT oblasti „Women in ICT“. Ovaj projekat je predstavljen svetskoj javnosti pre dve nedelje u Ujedinjenim nacijama, i napravljen je sa idejom da pomogne ženama da ostvare uspešne karijere u IKT industriji, ojača principe rodne ravnopravnosti u ovoj oblasti i promoviše IKT kod žena širom sveta.


Na slici (sleva): Jasna Matić, ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo Republike Srbije, Dorin Bogdan Martin, direktorka za strateško planiranje i članstvo u ITU, i Suvi Linden, ministarka telekomuunikacija Finske

Kao jedan od najznačajnijih alata za funkcionisanje ove mreže, Jasna Matić je predstavila Internet portal www.witnet.org uz pomoć kojeg će članice mreže moći da komuniciraju i razmenjuju informacije, bez obzira na zemlju iz koje dolaze. Globalna mreža žena donosilaca odluka u IKT oblasti osnovana je u oktobru 2010. godine na inicijativu ministarke za telekomunikacije i informaciono društvo Republike Srbije Jasne Matić, a nakon usvajanja Rezolucije 70 Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU) na konferenciji u Gvadalahari, Meksiko.

Leave a Reply