IT

Prva srpska fabrika industrijskih robota

U Platičevu u opštini Ruma kompanija „ICM Electronics“ podiže prvu srpsku fabriku za proizvodnju i montiranje robotskih linija. Fabrika će se prostirati na oko 1.000 kvadratnih metara i u njeno podizanje je uloženo oko 1 milion evra. Planirano je da se po zahtevu kupaca konstruišu robotske ćelije i robotski sistemi različitih namena. Očekuje se da će se fabrika završiti u nekoliko narednih meseci.

Treba se podsetiti, da su još 80-tih godina u LOLI pravljene robotizovane mašine ali je ta prozvodnja prestala pre 15 godina i kompanija „ICM Electronics“ sada obnavlja proizvodnju robota.

Dragan Mićić, vlasnik i generalni direktor kompanije „ICM Electronics“ kaže da imaju za cilj da budu lideri u proizvodnji robota ne samo u Srbiji nego i u regionu pa čak i u Evropi. Kompanija „ICM Electronics“ ima poslovno tehničku saradnju sa japanskom fabrikom robota „FANUC“ koja je najveći svetski proizvođač robota.

Kompanija „ICM Electronics“ je počela sa poslovanjem još 1994. godine kao autorizovani distributer japanske kompanije „Omron“. Danas je kompanija „ICM Electronics“ ovlašćeni sistem integrator kompanija „FANUC“ iz Japan i „Motoman“ iz Švedske.

Kompanija „ICM Electronics“ je robotske sisteme instalirala u oko 100 kompanija kao što su: „Metalac“, „Bambi“, „Swisslion“, „Centroproizvod“, „Imlek“ i dr. U svim prodatim robotskim sistemima instaliran je softver razvijen u kompaniji „ICM Electronics“.

Leave a Reply