IT

Prvi komercijalni korak prema HSPA Evolution

Ericsson i operator 3 Italia ostvarili su industrijski prvenac: uspešno uspostavljanje unapređenih HSPA mobilno-informacijskih veza u mreži u komercijalnom radu. Unapređena HSPA tehnologija omogućava maksimalnu brzinu uplink veze do 5,8Mbps te značajno smanjenje vremena čekanja mreže što donosi daleko bolje performanse interaktivnih korisničkih aplikacija

Ovo značajno dostignuće ostvareno je u postojećoj komercijalnoj mreži operatora 3 Italia i predstavlja novi korak prema HSPA Evolution. Navedeno potvrđuje da je HSPA vodeća tehnologija za mobilni širokopojasni pristup. Viša brzina uplink veze i manje vreme čekanja u mobilnoj mreži omogućuju efikasniju interaktivnu komunikaciju korisnicima. Brža uplink veza posebno će pomoći kod video konferencija, postavljanja korisničkih sadržaja na web, slanja elektronske pošte sa prilozima, te boljih performansi online igara.

Velika prednost HSPA je što predstavlja prirodni razvoj postojeće WCDMA/GSM tehnologije, koja se nalazi u oko 85 posto današnjih mobilnih mreža u svetu. Predviđa se da će do 2010. 71 posto svih mobilnih širokopojasnih veza biti temeljeno na HSPA.

Ericssonovo HSPA rešenje za širokopojasni pristup danas omogućava down-linkb brzine do 14.4Mbps, a uplink do 5.8Mbps. Daljnja evolucija povećaće silazne brzine na 42Mbps, a uzlazne na 12Mbps.

Leave a Reply