IT

Računarom do posla i razonode

Students working on class assignment in computer labZastupljenost računara i internet priključaka u domaćinstvu najveća je u Beogradu, zatim u Vojvodini, dok je centralna Srbija na trećem mestu, pokazuje istraživanje Republičkog zavoda za statistiku o upotrebi informacionih tehnologija u ovoj godini.

Računar u Srbiji poseduje skoro svako drugo domaćinstvo, dok više od trećine ima i internet priključak. Korišćenje računara neophodno je za poslovanje firmi i pojedinaca. Samim tim raste i interesovanje za kurseve poznavanja rada na kompjuteru, i to uglavnom kod mladih.

“Razlog je najčešće dobijanje sertifikata, koji je neophodan za zapošljavanje, ili obuka u programima koje će koristiti u radu”, rekao je za RTV Milan Babić, predavač na narodnom univerzitetu “Božidar Adžija” u Novom Sadu.

Prema njegovim rečima dolaze i ljudi koji su zašli u treće doba, ali su njihova interesovanja nešto drugačija – da nauče nešto novo ili da komuniciraju sa rodbinom u inostranstvu.

Ulaganje u digitalno obrazovanje ljudima u srednjim godinama daje mogućnost da zadrže ili čak dobiju posao i to im je najjači motiv da savladaju ova znanja. Primer Milice Pajić svedoči o tome. Ona je upisala kurs na ovom univerzitetu u želji da savlada nešto što joj je bilo nepoznanica, a što je sada uslov za zapošljavanje.

“Zahvaljujući tom kursu koji sam ovde završila, dobila sam ovde i posao, radim kao administrator i služim se računarom idealno”- naglasila je Milica.

Prema rezultatima ovog istraživanja internet se najčešće upotrebljava za slanje i primanje mejlova, igranje i preuzimanje igrica, filmova i muzike, slanje poruka preko četa ili čitanje on lajn časopisa.

Ivana Kampel i Andrea Jerinić, studentkinje, rekle su nam da internet najčešće koriste za potrebe fakulteta, za istraživanje koje je sada dosta olakšano, ali određeno vreme posvećuju i internet socijalnim grupama. (izvor: RTV)

Leave a Reply