E-servisi · IT

Računarska oprema za opštinske sudove u Jagodini, Ćupriji i Rekovcu

Pomoćnik ministra pravde u Vladi Republike Srbije Mirjana Tadić uručila je danas opštinskim sudovima u Jagodini, Ćupriji i Rekovcu 18 računara, 26 stampača, 9 mrežnih šampača i tri multifunkcionalna uređaja iz programa podrške reformi pravosudnog sistema Srbije.
Tadić je tom prilikom istakla da je za sve sudove opšte nadležnosti u Srbiji Evropska agencija za rekonstrukciju obezbedila 753 računara, 620 štampača, 348 mrežnih štampača i 142 multifunkcionalna uređaja za rad zaposlenih.

Naredna faza je izrada softvera koji će omogućiti automatizaciju sudske procedure, vođenje elektronskog upisnika i kvalitetnije praćenje rada sudova, dodala je ona i precizirala da će tako svi sudovi biti umreženi i povezani sa Visokim savetom sudstva.

Predsednik Opštinskog suda u Jagodini Danijela Obradović izrazila je zahvalnost na uručenoj pomoći i naglasila da će oprema biti upotrebljena za upotpunjavanje i dalje osavremenjavanje postojećeg informacionog sistema.

Ministarstvo pravde je u decembru prošle godine započelo realizaciju plana informatičke modernizacije 94 opštinska suda u Srbiji.

Do sada je opremljeno 70 sudova opšte nadležnosti, i to u Vlasotincu, Babušnici, Dimitrovgradu, Paraćinu, Despotovcu, Svilajncu, Rači, Batočini, Kragujevcu, Lajkovcu, Koceljevi, Vladimircima, Šapcu, Loznici, Mladenovcu, Aranđelovcu, Topoli, Smederevu, Smederevskoj Palanci, Kuli, Somboru, Apatinu, Odžacima, Rumi, Sremskoj Mitrovici, Šidu, Petrovcu, Boru, Kraljevu, Raški, Novom Pazaru, Varvarinu, Kruševcu, Aleksandrovcu, Trsteniku, Vrbasu, Bačkoj Topoli, Kanjiži, Subotici, Sopotu, Požarevcu, Velikom Gradištu, Nišu, Kuršumliji, Blacu, Prokuplju, Obrenovcu, Bogatiću, Lazarevcu, Ljigu, Mionici, Bajinoj Bašti, Užicu, Priboju, Leskovcu, Lebanima, Vranju, Temerinu, Bečeju, Novom Bečeju, Kikindi, Pančevu, Kovačici, Zrenjaninu, Titelu, kao i Prvi, Drugi, Treći, Četvrti i Peti opštinski sud u Beogradu.

Oprema u vrednosti 953.987,29 evra predstavlja donaciju Evropske komisije koju sprovodi Evropska agencija za rekonstrukciju, u okviru podrške reformi pravosudnog sistema Republike Srbije.

Informatička modernizacija sudova omogućiće veću efikasnost i transparentnost u radu pravosudnih organa, što je i predviđeno Nacionalnom strategijom reforme pravosuđa.

Leave a Reply