IT

Računarski crv Duqu koristi “zero-day” ranjivost

Sigurnosni istraživači su otkrili da računarski crv Duqu, koji se pojavio u septembru i kojeg su mnogi prozvali naslednikom zloglasnog Stuxnet-a, za svoje širenje koristi tzv. zero-day ranjivost operativnog sistema Windows (verzije 7 i starijih). Nakon otkrivanja spomenutog malvera, istraživači su počeli sa detaljnom analizom njegovog delovanja te je Symantec juče u svojoj izjavi potvrdio da malver iskorištava dosad nepoznatu ranjivost koja pogađa jezgru operativnog sistema Windows.

Konkretno, malver koristi tu ranjivost kako bi uspešno kompromitovao zaraženi računar nakon što žrtva otvori maliciozni Wordov dokument u kom se nalazi izvršni maliciozni kod. Malver ciljano pogađa određene kompanije, a napadač bi nakon uspešne kompromitacije nekog računara unutar mreže kompanije, putem svog C&C servera, slao naredbe na taj računar kojima bi upravljao daljnjim širenjem crva unutar firme.

Crv je izrađen kako bi oteo poverljive podatke sistema za kontrolu industrijskih postrojenja, a deo izvornog koda je isti kao i u Stuxnetu. Dosad je potvrđeno da je pogodio šest organizacija smeštenih u Francuskoj, Holandiji, Švajcarskoj, Ukrajini, Indiji, Iranu, Sudanu i Vijetnamu, a neki proizvođači sigurnosnih rešenja navode da su otkrili i infekcije u Austriji, Mađarskoj, Indoneziji i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Leave a Reply