IT

Radni sastanak o procesu prelaska sa analognog na digitalno emitovanje TV signala

Pomoćnik ministra prof. Irini Reljin otvorila je drugi radni sastanak sa predstavnicima TV emitera, koji Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija organizuje u saradnji sa Misijom OEBS u Srbiji povodom početka prelaska sa analognog na digitalno emitovanje televizijskog signala.

Na sastanku koji je održan danas u Nišu, profesorka Reljin je podsetila da je Srbija podeljena na 13 zona pokrivanja TV signalom, a simulkast je 1. septembra počeo u zonama: Avala, Vršac, Kikinda, Rudnik-Crni vrh, Jagodina, Subotica-Sombor i Čot-Venac.

U ovim zonama 1. marta 2015. godine gasi se analogni signal, a do 1. maja 2015. godine to će biti učinjeno i u ostalim zonama.

digitalna tv

Svrha ovog događaja je da se emiteri obaveste o detaljima procesa digitalizacije, uspostavi dobra koordinacija u ovom procesu između relevantnih institucija i emitera, kao i da se kroz izveštavanje medija podigne nivo znanja građana o prelasku na digitalno emitovanje televizijskog signala.

Profesorka Reljin je naglasila da svi građani koji primaju signal preko krovne ili sobne antene za prijem signala digitalne zemaljske televizije treba da imaju televizor koji omogućava prijem takvog signala ili odgovarajući STB (set-top-box) koji se priključuje na postojeći televizor. Prilikom kupovine STB uređaja (ili novog televizora), građani treba da obrate pažnju na znak „Digital TV“, koji je garancija da je prijemnik pogodan za prijem digitalnog zemaljskog signala u našoj zemlji.

Saradnja sa emiterima u ovom procesu je od velikog značaja, s obzirom na potrebu da svi građani koji program primaju posredstvom sistema zemaljskih predajnika budu na vreme informisani i tehnički spremni za prijem digitalnog signala.

2 thoughts on “Radni sastanak o procesu prelaska sa analognog na digitalno emitovanje TV signala

 1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

  U ovom tekstu pise: “Prilikom kupovine STB uređaja (ili novog televizora), građani treba da obrate pažnju na znak ‘Digital TV’, koji je garancija da je prijemnik pogodan za prijem digitalnog zemaljskog signala u našoj zemlji.”

  Prema clanu 21. Zakona o tehničkim zahtevima za proizvode ocenjivanju usaglašenosti, proizvod se stavlja na tržište, odnosno isporučuje na tržištu samo ako je usaglašen sa propisanim tehničkim zahtevima, ako je njegova usaglašenost ocenjena prema propisanom postupku, ako je označen u skladu sa propisima i ako ga prate propisane i sprave o usaglašenosti i druga propisana dokumentacija.

  Medjutim, Ministarstvo trgovine, turizna i telekomunikacija, na predlog Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge nije do danasnjeg dana, iz nepoznatog razloga, donelo tehnički propis kojim se propisuju zahtevi za digitalne TV prijemnike, ukljucujuci STB uredjaje, u skladu sa clanom 44. stav 1. Zakona o elektronskim komunikacijama,

  Da li digitalni TV prijemnik ili STB uredjaj (digitalno-analogni pretvarac) moze da se stavi na trziste samo ako je oznacen znakom “Digital TV”? Ili, drugim recima, da li Opšti akt o žigu garancije “Digital TV” moze da zameni odgovarajuci tehnicki propis?

 2. Аца

  А да не говоримо о томе што држава може да расипа буџет на глупости а сав терет “економских реформи и штедње” треба да поднесу пензионери и оно мало запослених.

Leave a Reply