IT

Rast IT tržišta uslovljen novom strategijom ekonomskog rasta Srbije

Za prvih osam meseci ove godine, izvoz računara i računarskih usluga iz Srbije bio je vredan 80 miliona dolara, što je u odnosu na 2009, kada je izvezeno za 66 miliona dolara, značajno povećanje, ocenjeno u PKS.

Predsednik Društva za informatiku Srbije Nikola Marković, na Okruglom stolu “Domaća IT produkcija i novi model ekonomske politike Srbije” u Privrednoj komori Srbije (PKS), ukazao je da su povezanost između rasta BDP-a i informatičkog rasta IT eksperti otkrili odavno, i to u odnosu tri prema jedan. Povećana ulaganja u IT sektoru, povećavaju i BDP, a važi i obrnuta sprega.

IT analitičar iz firme “Mineco Computers” Milovan Matijević, poredeći ulaganja u informatičku opremu u Srbiji i u zemljama regiona, naveo je da smo od 2005. do 2008. godine imali izrazito velike stope rasta na srpskom IT tržištu, od 20, 25 procenata. 2007. godine zabeležena je rekordna stopa rasta od 38 odsto. Međutim, rast se usporava već 2008. godine, kada je zabeležena stopa rasta od 18 odsto. U 2009. i 2010. zadržavamo poziciju, ukazao je Matijević, navodeći da je u Srbiji je prosečno ulaganje u informacione tehnologije po glavi stanovnika opalo sa 74 na 60 evra, što je od tri do četiri puta manje od ulaganja u Mađarskoj i ostalim susednim zemljama.

Postkrizni model privrednog rasta i razvoja Srbije do 2020. godine, po oceni profesora Univerziteta “Singidunum” Danijela Cvijetičanina, predstavlja zaokret za 180 stepeni u odnosu na sadašnji, u kojem se rast BDP zasniva na potrošnji. Postojeći „model rasta” utemeljen je na uvozu, zaduživanju, prodaji domaćih resursa i rastu potrošnje. Ključni predlog nove strategije jeste zamena rasta potrošnje rastom ulaganja. Tako bi učešće investicija u BDP-u 2020. dostiglo 28 procenata, dok bi učešće potrošnje u BDP-u palo sa sadašnjih 93, na 81 odsto.

Prosečan rast BDP-a u sledećoj dekadi trebalo bi da iznosi oko šest procenata, a izvoz bi, takođe, rastao po veoma visokoj stopi. Cvijetičanin je poručio učesnicima okruglog stola da ne treba da razmišljaju o onome što im nedostaje i to neprestano traže od države – subvencije, kamate, bolje uslove, već da umesto olakšica i podsticaja traže slobodu poslovanja, ukidanje prepreka, pojednostavljenje procedura.

Specijalna savetnica predsednica PKS Radmila Milivojević istakla je stav PKS da su od projektovanih brojki rasta, privredi važniji preduslovi da se te projekcije i ostvare. Pozitivna je reindustrijalizacija, vraćanje na industrijski razvoj, koja mora biti ostvarena uz podršku države. Velika očekivanja vezana su i za predlog formiranja razvojne banke.

Predstavnici uspešnih izvoznika izneli su niz predloga za poboljšanje poslovanja preduzeća u toj oblasti, među kojima su ključni izbegavanje dvostrukog oporezivanja, smanjenje nepotrebne administracije koja opterećuje izvoznike i brži povraćaj PDV-a. Naglašena je i važnost udruživanja u klastere i razvoja sopstvenog proizvoda, uz ocenu da “autsorsing” ne može da služi dobrobiti sektora.

Leave a Reply