IT

Rast Online prodaje fizičkih lica

Internet se konačno etablirao kao platforma za aukcije i male oglase. Skoro 13 miliona Nemaca između 16 i 74 godine obavilo je bar jednu onlajn prodaju u 2007. godini. Svaki peti pripadnik ove starosne grupe vršio je prodaju preko interneta. 2004. bilo ih je oko 9 miliona (14 procenata), a 2002. samo 3 (5 procenata). Ove godine se očekuje najmanje 14 miliona onlajn prodavaca, saopštio je Nacionalni savez za informatiku, telekomunikaciju i nove medije BITKOM u Berlinu.

Prvo mesto u Evropi zauzimaju Danci. Slede ih Nemci i Holanđani. U ostalim delovima Evrope interesovanje za prodaju preko interneta još uvek je na niskom nivou. Samo 10 odsto stanovnika Evropske unije starosne dobi između 16 i 74 godine nudi robu ili usluge preko interneta. U Francuskoj i Italiji udeo privatne onlajn prodaje je gotovo beznačajan – 7 odnosno 4% u 2007. godini, kao i u Rumuniji i Bugarskoj – oko jednog procenta.

Internet već dugo opstaje kao platforma za kupovinu:  41 procenat Nemaca naručio je robu ili usluge preko internata u 2007. godini. Evropski prosek iznosi 23 procenta. (www.pressestand.com)

Leave a Reply