IT

Rast prodaje personalnih računara u Hrvatskoj, pad u Sloveniji i Srbiji

Na tržištima personalnih računara u tri zemlje u regiji: Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji, u trećem tromesečju 2010. isporučeno je ukupno 183 hiljade PC računara ili približno 8 posto manje nego u istom kvartalu 2009. To su zbirni podaci iz odvojenih kvartalnih istraživanja tržišta PC računara u te tri zemlje koje je sprovela analitička kompanija IDC Adriatics.

Srbija

Na PC tržištu Srbije, IDC je u trećem tromesečju 2010 godine zabeležio 15% manje isporučenih PC računara nego u istom kvartalu 2009 godine, odnosno 75.810 komada.

Kriza i dalje pogađa segment desktop računara usled nedostatka većih projekata u državnom sektoru kao i smanjenoj potrošnji u home segmentu. Na osnovu pojačanog interesa zbog sve povoljnijih cena i pojave 3G paketa sa netbook računarom, porasle su isporuke prenosnika te ujedno povećale svoj udeo na ukupnom PC tržište Srbije.

HP je na vodećem položaju po broju isporuka PC-a, na drugom mestu nalazi se Acer, dok je na treće mesto zauzela Toshiba.

Hrvatska

U trećem tromesečju 2010. godine, u Hrvatsku je isporučeno 63.577 računara, odnosno oko 5 posto više nego u istom periodu prošle godine. Tržište desktop  računara iskazalo je dvocifren pad, dok je segment prenosnika dodatno povećao svoj udeo u celokupnom PC tržištu.

Rast broja prenosnih računara, pa tako i ukupnog broja isporučenih računara, rezultat je povećanih isporuka pokrenutih u trećem kvartalu, namenjenih za prodaju krajem četvrtog kvartala, u tzv. prazničnom razdoblju. HP je zadržao vodeću poziciju na hrvatskom tržištu PC računara, slede ga Acer i Toshiba.

Slovenija

U Sloveniji, u trećem kvartalu, ukupno PC tržište opalo je za 11 posto, gde je IDC zabeležio isporuku 43.522 PC računara.

Desktop računari zabeležili su dvocifren pad zahvaljujući izostanku i prolongiranju većih projekata u javnom sektoru i ekonomiji. Isporuke prenosnih računara iskazale su blagi rast na osnovu cwnovno atraktivnih ponuda i uspešnih marketinških kampanja u home segmentu.

Vodeće mesto po broju isporuka PC-a u trećem tromesečju 2010. pripalo je HP-u, drugo mesto zauzeo je Lenovo, dok se Acer nalazi na trećoj poziciji.

Leave a Reply