IT

Rast profita kompanije LG Electronics u trećem kvartalu

LG Electronics (LG), svetski lider u proizvodnji potrošačke elektronike i mobilnim komunikacijama objavio je neoditovane rezultate u poslovanju za treći kvartal (do septembra) 2008. godine

Profit i prodaja

Kompanija je povećala poslovanje više od očekivanog u prodaji i u kompletnom poslovanju u trećem kvartalu ove godine. Na globalnom nivou profit od prodaje je skočio za 21.2% (11.30 milijardi američkih dolara) što je za 4.8% više nego prošle godine. Na osnovnom planu, rast je čak viši-prihod od prodaje je porastao na 6.479 milijardi američkih dolara, a operativni profit beleži cifru od 318 milijardi, koja je za 3.3% veća nego prethodne godine.

Poslovni rezultati po segmentima

Segment mobilnih komunikacija postigao je profit od 3.589 milijardi dolara, što je za 29.9% više nego u drugom kvartalu 2008. Od prodaje mobilnih telefona prihod je 3.306 milijardi dolara, 40.8% više nego ranije. Distribucija telefona donela je zaradu od 23 miliona.

Operativni profit u poslovanju sa mobilnim telefonima dostigao je dvocifrenu vrednost 11.5% zahvaljujući potražnji vrhunskih modela kao što su “Secret”, “Viewty” i široka ponuda telefona sa QWERTY tastarurom, pogodnom za SMS. Za četvri kvartal očekuje se da distribucija poraste na 100 miliona jedinica I da bude dostignuta dvocifrena profitabilnost.

U nastupajućem kvartalu trebalo bi da se lansiraju novi modeli telefona – “Renoir” sa kamerom od 8 megapiksela, druga verzija modela “PRADA” i “Cookie”- full touch screen telefon srednje klase. Segment kućne tehnike beleži rast za 5.4%, odnosno 3.024 milijarde dolara, zahvaljujući velikoj i konstantnoj potražnji klima uređaja i veš mašina, uprkos svetskoj ekonomskoj krizi.

Divizija digitalnih displeja beleži skok prodaje za 21.5%, odnosno 3.624 milijardi dolara, što je uglavnom rezultat povećane prodaje LCD i plazma televizora. I odeljenje digitalnih medija beleži rast i profit iznosi 1.039 milijardi dolara, zahvaljujući povećanoj potražnji svih proizvoda.

Leave a Reply