Hardware · IT

Raste uvoz računarske opreme

U Crnu Goru je u prvih sedam meseci ove godine uvezena kompjuterska oprema vredna 13,74 miliona EUR, saopšteno je iz Uprave carina

Vrednost kompjuterske opreme koja je prošle godine uvezena u Crnu Goru iznosi 24,73 miliona EUR, 44,9 odsto više nego 2006, a konstantan rast beleži i uvoz računarskih komponenti, saopšteno je agenciji Mina-business iz Uprave. Vrednost uvezenih štampača od januara do avgusta ove godine je 2,45 miliona EUR i veća je 50 odsto nego u celoj prošloj godini.

U tu sumu je uračunata kompletna kompjuterska oprema, uključujući sklopljene konfiguracije, notebook računari, mrežna oprema i periferni uređaji. Rast uvoza bleže i digitalni fotoaparati, za koje je prošle godine izdvojeno 697,37 hiljada EUR, skoro dva puta više nego 2006. godine.

Crnogorski uvoznici kompjuterske opreme prošle su godine uvezli skenere ukupno vredne 839,65 hiljada EUR, osam puta više nego prethodne. Iz Uprave carina je saopšteno da su tokom prethodne dve godine promenjene carinske tarife za određene računarske komponente i da su zbog toga podaci o uvozu okvirni.

Leave a Reply