E-servisi · Internet · IT · Telekomunikacije

Ratel od 2009. kontroliše kvalitet telekomunikacija

Republička agencija za telekomunikacije (Ratel) najavila je da će iduće, 2009. godine početi da kontroliše kvalitet Interneta i pokrivenost Srbije signalom mobilne telefonije, televizije i radija

Predsednik Upravnog odbora Ratela Jovan Radunović kazao je agenciji Beta da je Ratel ove godine izdvojio 50 miliona dinara za pokretnu mernu stanicu za kontrolu radio-frekvencija. Nova oprema će omogućiti Ratelu da kontroliše signale radio i TV stanica, pokrivenost Srbije mrežom mobilne telefonije druge i treće generacije i kvalitet “WiMax bežične mreže” koja bi trebalo da bude uvedena do 2009. godine.

“Kontrola se sprovodi i sada, ali iz fiksnih stanica i manje efikasno nego što će biti moguće sa novom opremom”, istakao je Radunović. Kontrola služi tome da zaštiti interese korisnika i da omogući neometani rad firmi koje imaju licencu za korišćenje mreže i radio-frekvencija, kazao je predsednik Upravnog odbora Ratela.

“Ove ili sledeće godine Ratel će naručiti i opremu za kontrolu kvaliteta interneta koji dobijaju korisnici što će omogućiti i kontrolu telefonskih usluga preko interneta (VoIP) koje bi sledeće godine već trebalo da budu dozvoljene u Srbiji”, naveo je Radunović.

Leave a Reply