E-servisi · IT

RATEL osporava optužbe bez osnova

RATEL (Republička agencija za telekomunikacija) osporava optužbe koje je dr Aleksandra Smiljanić dosadašnja ministarka za telekomunikacije i informatičko društvo, 4. jula iznela na stranicama lista „Danas“.

Prof.dr Jovan Radunović predsednik Upravnog odbora RATEL je 9. jula u listu „Danas“ opovrgava tvrdnje da je RATEL opstruirala angažovanje Ministarstva za telekimunikacije i informatičko društvo (MTID) na liberalizaciji telekomunikacionog tržišta.

Prof. dr Jovan Radunović pre svega ukazuje da MTID nije obavestilo javnost o svojim obavezama i odgovornostima u liberalizaciji telekomunikacionog tržišta. RATEL iznosi da je upravo MTID bilo dužno da ažurira postojeći Akcioni plan u okviru Strategije razvoja telekomunikacija i predvidi dinamika aktivnosti na stvaranju harmonizovanog telekomunikacionog tržišta. MTID je ovim nečinjenjem omeo i sebe i RATEL u sprovođenju procesa liberalizacije.

U saopštenju RATEL-a se ističe da je ova agencija saglasno svojim nadležnostima i na osnovu Zakona o telekomunikacijama i Strategije razvija telekomunikacija, svojim aktivnostima obezbedila u oblasti mobilne telefonije otvoreno tržište i oštru konkurenciju koja je dovela do rasta kvaliteta usluga i pada cena.

RATEL ukazuje i da se mesecima čekalo na mišljenja MTID o ustavnosti o zakonitosti desetine dostavljenih normativnih akata i da je i to usporavalo rad.

Na kraju saopštenja prof. dr Radunović podseća i da je Vlada Republike Srbije 19. juna ukinula kao nezakonito rešenje MTID o suspenziji zakonom zagarantovane samostalnosti RATEL-a. (ICTservis)

One thought on “RATEL osporava optužbe bez osnova

  1. Zoran

    Ma nije mi jasno sta hoce to vece staraca kada zakon izricito kaze na koji nacin se numeracija dodeljuje opreaterima. Kod nas u Srbiji nezavisna agencija znaci u najvecem broj slucajeva da moze da radi sta hoce bez obzira na zakon. Najbolji primer bahatog pobasanja takozvanih nezavisnih agencija su RATEL i RRA. To su samo interesne grupe i nista vise.

Leave a Reply