E-servisi · IT

Razmatra se mogućnost da lične karte budu u funkciji elektronskog potpisa

Ministar za telekomunikacije i informaciono društvo u Vladi Republike Srbije Jasna Matić izjavila je danas da ovo ministarstvo i Ministarstvo unutrašnjih poslova razmatraju mogućnost da se nove lične karte sa čipom koriste i kao elektronski potpis.
Matić je u obraćanju novinarima u Niškoj Banji, tokom održavanja konferencije na kojoj je promovisano internet poslovanje u privredi, izrazila očekivanje da razgovori biti završeni do kraja ove godine.

Ona je objasnila da će MUP na taj način postati učesnik u stvaranju elektronske uprave u Srbiji, i istovremeno najavila da će JP “PTT Srbija” u narednih deset dana od Ministarstva za telekomunikacije dobiti sertifikat za izdavanje elektronskih potpisa.

Prema njenim rečima, elektronski potpis omogućava firmama i građanima da dokumenta potpisuju elektronskim putem bez svojeručnog potpisa, kao i da sklapaju ugovore i obavljaju druge poslovne transakcije preko interneta.

Sertifikat za elektronski potpis je garancija njegove autentičnosti, što je neophodno da bi elektronski potpis imao pravnu snagu svojeručnog potpisa, naglasila je Matić.

Zakon o elektronskom poslovanju objavljen je u “Službenom glasniku Republike Srbije” 21. decembra 2004. godine, a pravilnik za izdavanje elektronskog potpisa stupio je na snagu ove godine.

Leave a Reply