Događaji · IT

Razmatrana mogućnost učešća “Dženeral elektrika” u modernizaciji pruga u Srbiji

Generalni direktor “Železnica Srbije” Milanko Šarančić i predsednik kompanije “Dženeral elektrik” za jugoistočnu Evropu Đuzepe Rećia razgovarali su danas u Beogradu o mogućnosti učešća te američke firme u elektrifikaciji pruge Niš-Dimitrovgrad.

Đuzepe Rećia i Milanko Šarančić

Šarančić je posle sastanka u Vladi Srbije izjavio da je reč o projektu elektrifikacije, signalizacije i izgradnje telekomunikacija na pruzi od Niša prema Dimitrovgradu, koja jedina na “Koridoru 10” nije elektrificirana.

Postignut je dogovor o tome da se 96 kilometara pruge pripremi za početak radova, a planirano je da se početkom 2009. godine počne sa remontom tog dela pruge, naveo je direktor “Železnica Srbije”.

On je rekao da je danas razmatrana mogućnost da “Dženeral elektrik” učestvuje i u modernizaciji pruga centralne Srbije, u dužini od približno 200 kilometara, uz napomenu da je potrebno da se na potezu od Kraljeva do Stalaća, od Kraljeva do Lapova i od Kraljeva do Raške prema Kosovu potpuno modernizuju pruge.

Govorili smo i o mogućnosti da „Dženeral elektrik“ pomogne u realizaciji drugog po značaju projekta u Srbiji – pruge Beograd-Bar koju treba značajno modernizovati, ubrzati saobraćaj i promeniti profile u tunelima, istakao je Šarančić.

Prema njegovim rečima, tuneli će tada moći da prihvate i vagone za prevoz najvećih tereta, pa će biti olakšan prevoz robe iz Luke Bar, preko Srbije, u srednju i istočnu Evropu.

Razgovorima je prisustvovao i državni sekretar u Ministarstvu za infrastrukturu Miodrag Jocić.

Leave a Reply