IT

Realizuje se prva regionalna optička mreža u Srbiji

Iako se nalaze u srcu Južne Bačke, sa vrednim potencijalima i ciljevima razvoja- konkretnija saradnja opština Temerin, Beočin, Sremski Karlovci i Novi Sad počela je tek prošle godine, zahvaljujući projektu u okviru USAID-ovog programa održivog lokalnog razvoja i deo je studije izvodljivosti vredne 49.000 dolajra koja će pomoći da se realizuje prva regionalna opštička mreža u Srbiji.

Pored predstavljanja projekta, razmatra se mogućnost podrške razvoju malih i srednjih preduzeća i unapređenja industrijskih i radnih zona u Novom Sadu i tri partnerske opštine, kao i zajednički nastup pred stranim investitorima.

-Naš cilj je da pokušamo da ojačamo lokalne ekonomije, a fokusirani smo i na projekte koji su zanimljivi, inovativni, drugačiji i koji dovode do novih investicija i radnih mesta, okrenutih pre svega mlađoj populaciji – ističe Vesna Kopanja, direktorka regionalne kancelarije USAID programa.

U realizaciji su i projekti unapređivanja energetske efikasnosti i formiranja zajedničkog turističkog proizvoda ove četiri lokalne samouprave.

Studiju izvodljivosti uradila je firma ‘Amber softver’ u saradnji sa novosadskim javnim preduzećem ‘Informatika’.
Osim USAID-a izradu studije pomogao je i Pokrajinski sekretarijat za privredu koji je izdvojio dodatnih 12.000 dolara kao podršku za izradu projektno tehničke dokumentacije za opštinu Temerin. (izvor Temerinski.info)

Leave a Reply