IT

Refugees United online servis za traženje nestalih

Servis za povezivanje izbeglica dostigao broj od 135 000 registrovanih korisnika

Da bi podigli svest o ulozi tehnologije u pružanju pomoći izbeglim licima, Ericsson je, u saradnji sa mobilnim operatorima, podržao UNHCR i Refugees United u njihovim nastojanjima da pomognu izbeglicama da pronađu svoje voljene.

Sa 43 miliona prinudno raseljenih lica širom sveta, zbog ratova, gladi i prirodnih katastrofa, ova vrsta pomoći je postala jako veliki izazov. Hiljade porodica pokušava da stupi u kontakt sa članovima svojih porodica sa kojima su izgubili svaki kontakt.

Na Rio+Social događaju, koji je održan 19. juna, Hans Vestberg, predsednik i generalni direktor Ericssona, Antonio Guteres, visoki komesar UN-a za izbeglice, i Kristofer Mikelsen, suosnivač Refugees United-a, obratili su se publici pričajući o problemima izbeglica. Zamolili su sve prisutne da zajedničkim naporima rašire reč o problemima izbeglica, kao i o Refugees United online servisu za traženje nestalih.

Danas je ovaj servis dostupan na internetu kao i putem WAP-a i Android aplikacija. Njemu mogu pristupiti korisnici pametnih telefona ali isto tako i telefona sa sporijom konekcijom.

Refugees United i Ericsson dostigli su i prešli svoj cilj od 120 000 izbeglica registrovanih u bazi podataka. Servis je svake nedelje bogatiji za 800 novih korisnika. Vodafon Egipat je takođe pružio podršku ovoj akciji.

Efikasnost i raširenost ovog servisa je dokazana povezivanjem dvojice braće iz Somalije koja žive na različitim stranama sveta, a koji su se pronašli preko ove platforme i uz pomoć Crvenog Krsta Kenije nakon samo dva meseca potrage. Pobegli su od napada islamske militarističke grupe Al-Šabab 1998. godine i od tada se nisu videli. Mlađi brat, koji je tada imao samo sedam godina, je izbegao u Keniju, dok je stari pobegao u Pakistan, odakle se preselio u Sjedinjene Američke Države.

Leave a Reply