lenovo
IT

Rekordni rezultati kompanije Lenovo

Godinu 2011/12 započinje kao četvrti najveći svetski proizvođač računara, a završava je kao drugi, sa rekordnim operativnim performansama

Kompanija Lenovo Group danas je objavila rezultate o svom četvrtom fiskalnom kvartalu i celoj godini koja se završila 31.marta 2012. Sa godišnjom prodajom od 29,6 milijardi američkih dolara, porastom od skoro 37 odsto u odnosu na prošlu godinu. Kompanija Lenovo je završila finansijsku godinu kao drugi najveći proizvođač računara sa rekordnim udelom na tržištu od 12,9 odsto. Tokom godine, kompanija Lenovo je nastavila da dokazuje svoju sposobnost poslovanja na razvijenim i novim tržištima, dok u isto vreme postiže uravnotežen rast u svim geografskim oblastima. To je rezultiralo rekordnim prihodom od 582 miliona američkih dolara pre oporezivanja, što je porast od 63 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Tokom četvrtog fiskalnog kvartala, konsolidovana prodaja kompanije Lenovo porasla je za 54 odsto i iznosila 7,5 milijardi američkih dolara. Ovo je deseti kvartal u nizu da kompanija beleži najbrži porast među četiri najveća proizvođača računara sa porastom isporuke računara širom sveta od 44 procenta u odnosu na prošlu godinu. Ako se uzme u obzir ukupna stopa rasta industrije od samo 4,6 odsto u odnosu na prošlu godinu, kompanija Lenovo je prerasla ukupnu industriju 12-i kvartal zaredom.

 

Tokom četvrtog fiskalnog kvartala, kompanija Lenovo je dostigla prihod od 102 miliona američkih dolara pre oporezivanja, zadivljujući rast od 69 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

 

Ukupan profit kompanije za četvrti kvartal je dostigao 806 miliona američkih dolara, rast od 34 odsto u odnosu na prošlu godinu. Bruto marža je iznosila 10,8 odsto. Operativni profit za četvrti kvartal bio je 102 miliona američkih dolara što je rast od 46 odsto u odnosu na prošlu godinu, dok je profit koji se pripisuje akcionarima zabeležio rast od 59 odsto u odnosu na prošlu godinu i dostigao iznos od 67 miliona američkih dolara.

 

Osnovna zarada po akciji u četvrtom kvartalu iznosila je 0,65 američkih centi ili 5,04 HK centi. Upravni odbor kompanije Lenovo proglasio je konačne dividend (prihod od ulaganja) od 1,29 američkih centi ili 10 HK centi po akciji za fiskalnu godinu koja se završila 31. marta 2012.

 

U godini 2011/12, isporuka računara kompanije Lenovo porasla je za 34,9 procenata u odnosu na prošlu godinu, a ukupna stopa rasta industrije samo 3 odsto tokom istog perioda. Ukupan profit za celu godinu bio je 3,4 milijarde američkih dolara što je rast od 46 odsto u odnosu na prošlu godinu. Ukupna marža iznosila je 11,7 procenata dok je operativni profit za celu godinu bio 584 miliona američkih dolara što je rast od 53 odsto u odnosu na prošlu godinu. Profit koji se pripisuje akcionarima zabeležio je porast od zadivljujućih 73 odsto u odnosu na prošlu godinu i iznosio je 473 miliona američkih dolara.

 

 

„Godina 2011/12 bila je godina postavljanja rekorda za kompaniju Lenovo, budući da smo postavili rekorde u prihodu, isporukama, udelu na tržištu i prihodu bez oporezivanja. Ovu fiskalnu godinu smo završili u velikom stilu. Globalna isporuka računara kompanije Lenovo je porasla za 35 odsto u odnosu na prošlu godinu – deset puta više od industrije, globalni udeo na tržištu je porasta za 3 odsto a neto profit za 73 odsto u odnosu na prošlu godinu. Tokom četvrtog kvartala, kompanija Lenovo je zabeležila najbrži rast među top proizvođačima računara na svim tržištima uključujući globalna tržišta u razvoju, komercijalna tržišta i razvijeno i potoršačko tržište gde smo prvi put zabeležili dvocifreni tržišni udeo. Proširili smo našu lidersku poziciju na globalnim tržištima u razvoju, na kojima je kompanija Lenovo već dostigla dvocifreni udeo na 15 tržista i postala broj 1 u Indiji”, rekao je Yang Yuanqing, izvršni direktor i predsedavajući u kompaniji Lenovo. „Pojavom uređaja kao što su smartfonovi, tableti i smart televizori, naša industrija ulazi u PC + eru. Kompanija Lenovo je usredsređena na liderstvo u PC industriji i njegovu nadogradnju u PC + eri“, dodao je Yang.

 

Tokom četvrtog kvartala , kompanija Lenovo je najavila osnivanje četiri nove poslovne jedinice zasnovane na geografskoj efikasnosti, uštedi i korisničkoj vrednosti: Kina, Evropa/Bliski Istok /Afrika (EMEA), Severna Amerika, i oblast Azije i Pacifika/Latinska Amerika (APLA), a svaku će voditi viši potpredsednik kompanije Lenovo. Sa liderskim udelom na tržištu kako u Kini tako i u Japanu, kompanija Lenovo je sada broj 1 proizvođač računara na dva od tri najveća svetska PC tržišta. Ova nova organizacija je nastala u znak priznanja da konstantni uspeh kompanije Lenovo zavisi od njene što bliže pozicije potrošačima i ona će obezbediti sigurnu poziciju kompaniji kako bi nastavila da primenjuje svoju strategiju širom sveta.

 

GEOGRAFSKI PREGLED

 

Isporuka računara kompanije Lenovo u Kini u četvrtom kvartalu porasla je za 22,7 odsto u osnosu na prošlu godinu, duplo više od ukupne stope rasta industrije od otprilike 10 odsto za isti period. Ovo je pomoglo kompaniji Lenovo da postigne jak tržišni udeo u Kini od 3,2 odsto u odnosu na prošlu godinu tokom četvrtog kvartala za vodećih 30 odsto. Konsolidovana prodaja u Kini u četvrtom kvartalu porasla je za 32 odsto u odnosu na prošlu godinu i iznosila je 2,9 milijardi američkih dolara ili 39 odsto ukupne prodaje kompanije. Dobro poslovanje kompanije Lenovo u Kini i dalje je posledica značajnog prisustva kompanije Lenovo u gradovima u razvoju širom zemlje, kao i dodatne vrednosti koju kompanija pruža svojim potrošačima u ovim mestima.

 

Na tržištima u razvoju, isporuka računara kompanije Lenovo značajno je prevazišla očekivanja industrije kada su u pitanju isporuke računara, sa rastom isporuke od 50 odsto, što je sedam puta više od ukupne stope rasta industrije od 7,4 odsto tokom četvrtog kvartala. Predstavljajući 16 odsto ukupne prodaje kompanije Lenovo, prodaja na tržištima u razvoju je skočila za 43 odsto u odnosu na prošlu godinu i iznosi 1,2 milijarde američkih dolara. Kompanija Lenovo je imala značajnih dobiti kada je u pitanju udeo na tržištu u čitavom regionu sa rastom od 2,1 poena u odnosu na prošlu godinu i sa posebnim rezultatima zabeleženim u Indiji i Rusiji. Komapnija Lenovo je završila kvartal kao broj 1 proizvođač računara u Indiji, i kao broj 3 u Rusiji, što nije ništa manje impresivan rezultat.

 

 

PREGLED PROIZVODA

 

Konsolidovana prodaja Lenovo lap top računara širom sveta u četvrtom kvartalu porasla je za 41 odsto u odnosu na prošlu godinu i iznosi 4,2 milijarde dolara što je 56 odsto ukupne prodaje kompanije. Tokom istog perioda, isporuka računara je porasla za stabilnih 44 odsto što je devet puta više od ukupne industrije koja iznosi 5 odsto. U četvrtom kvartalu, Lenovo je predstavila ThinkPad X1 hibridni laptop sa baterijom koja traje skoro deset sati i Thinkpad T430u Ultrabook, prvi poslovni ultrabook ove kompanije, ekstremno tanak i lak. Takođe, kompanija je predstavila nekoliko novih IdeaPad laptopova sa širokim izborom boja, stilova i perfomansi za svakog korisnika.

 

Tokom četvrtog kvartala, isporuka desktop računara kompanije Lenovo širom sveta porasla je za 43 odsto u odnosu na prošlu godinu, baš kao što je slučaj sa laptop računarima. Isporuka desktop računara u istom period je porasla za 45 odsto (2,4 milijarde dolara) ili za 32 odsto ukupne prodaje kompanije. U četvrtom kvartalu, Lenovo je predstavila IdeaCentre A720 all-in-one desktop računar sa priagodljivim ekranom od 21 inča kao i novi IdeaCentre K430, tradicionalni računar sa mogućnošću duple grafičke karte i hard diska.

 

Kompanija Lenovo je zabeležila veliki porast kada je u pitanju linija proizvoda Mobile Internet Digital Home (MIDH). Isporuka smartfonova je porasla deset puta brže nego što je slučaj sa ukupnim tržištem u Kini, čime je kompanija zabeležila rast od 8,2 odsto u odnosu na prošlu godinu i završila godinu kao četvrti najveći proivođač smartfonova u Kini. Najimpresivniji je bio slučaj tableta koji su dostigli 17,2 odsto udela na tržištu u Kini čime je kompanija postal broj 2 proizvođač tableta u Kini i broj 4 na svetu.

 

Leave a Reply