IT

Reorganizacija korporacije Sony

Suočena sa rekordnim gubicima, korporacija Sony potvrdila je danas da će otpustiti 10 hiljada zaposlenih širom sveta, što je oko 6 odsto od ukupnog broja radnika.

Medeni mesec Kazua Hiraia završio se samo deset dana nakon što je preuzeo položaj novog izvršnog direktora Sonija. Pre dva dana, Hirai je udvostručio predviđeni godišnji gubitak kompanije na šest milijardi i četiri stotine miliona dolara. Danas je potvrdio izveštaje o masovnim otpuštanjima.

“U 2012, Soni grupa planira da otpusti 10 hiljada zaposlenih širom sveta”.

Najavljujući veliku reorganizaciju, Hirai je u sedištu firme u Tokiju kazao da se odaziva pozivima na promenu.

“Soni mora odmah da se reorganizuje. Od kada sam postao izvršni direktor kompanije, brojni ljudi, među kojima su deoničari, investitori, novinari, tražili su promene, ohrabrivali ih i mi smo to čuli”.

Da bi zaustavio gubitke, Soni planira da snizi fiksne troškove u svom televizijskom ogranku za 60 odsto u naredne dve godine, kao i da smanji operativne troškove za 30 odsto. Sonijev televizijski odsek gubi novac već osam godina.

Kompanija takođe razmatra nove poslovne prilike u zdravstvenom sektoru, sa projektovanim godišnjim profitom od 600 miliona dolara do 2015 godine. Mediji izveštavaju da je Soni među firmama koje su zainteresovane za zaduženeog proizvođača medicinske opreme, Olimpusa.

Takođe želi da ima globalnu ulogu na tržištu mobilnih telefona, a razmotriće i zajedničko ulaganje u razvoj novih baterija za električne automobile. Hirai je već reorganizovao Sonijevu poslovnu strukturu kako bi imao aktivniju ulogu u svakodnevnim operacijama. Da bi promovisao bolju integraciju proizvoda, svih 14 poslovnih šefova podnose izveštaje direktno njemu.

Leave a Reply