IT

Robotsko sečenje plazmom u Izoliru iz Zrenjanina

Robotska ćelija ICM Electronics za sečenje plazmom je puštena u rad u fabrici predizolovanih cevi u Izoliru. Robotska ćelija ima dve funkcije, sečenje plazmom i zavarivanje MIG/MAG postupkom. Jednostavnim skidanjem pištolja za sečenje plazmom, robotska ćelija postaje funkcionalna za robotsko zavarivanje cevi.

– Precizno secenje cevi je pretstavljalo izazov za Izolir iz Zrenjanina, kaze nam Goran Karan, jedan od direktora Izolira u Zrenjaninu. Uvođenjem robotskog sečenja plazmom postigli smo značajne uštede u brzini pripreme komada cevi. Kvalitet reza ostvarenog sečenjem robotskom plazmom zahteva malu naknadnu obradu čime je ostvaren cilj brzog i kvalitetnog sečenja. Potpuna jednakost isečenih komadi cevi omogućava brže zavarivanje istih. Uvođenjem sečenja plazmom u već postojeći sistem robotskog zavarivanja kompletiran je tehnološki proces u kome je nivo greške sveden na nulu.

Ista robotska ćelija ICM Electronics-a se u Izoliru, posle sečenja, koristi za zavarivanje lukova levi i T uboda. Proces zavarivanja je predstavljao izazov zbog povećanja obima proizvodnje. Ova robotska ćelija je osam puta efikasnija od čoveka, a i kvalitet zavara je mnogo bolji, kao i ponovljivost samog kvaliteta. Da bi se rešio problem brzog i efikasnog stezanja različitih prečnika cevi, izabrana je pneumatska stezna glava čije aktiviranje se obavlja uz pomoć nožnog pneumatskog razvodnika.

U cilju rešavanja problema velikog broja programa, u toku puštanja u rad robotske ćelije, izvršena je i obuka za programiranje robota prestavnika fabrike cevi. Kako su obučeni pretstavnici proizvođača, proizvođač je u mogućnosti da sam programira robota za različite dimenzije proizvoda.

Leave a Reply