IT

Ruske visoke tehnologije probijaju se na evropsko tržište

Za rusku kompaniju ovaj događaj je značajan jer joj je pošlo za rukom da se probije na evropsko tržište visokih tehnologija. To nije bilo samo složeno učiniti, već vrlo složeno, jer u toj oblasti avionske industrije vrlo je visoka konkurencija i utvrđene su tradicije. I sada će zapadnoevropski helikopter ES135 biti opremljen avionskom opremom Tranzasa. U komplet radioelektronske opreme ušao je prijemnik globalnog satelitskog sistema navigacije, sistema elektronske kartografije sa specijalnim displejem, sistem upozoravanja na opasnu blizinu zemlje. Svi uređaji su sertifikovani po evropskim normama, ističe izvršni direktor kompanije Tranzas Viktor Godunov:

To je koliko znam prvi slučaj u istoriji kada se zapadna letelica oprema ruskom avionskom opremom. Projekat nam pruža mogućnost da izalzimo na svetsko tržište i da radimo sa najboljim proizvođačima ne samo u Rusiji, već i na Zapadu.

Kompanija Evrokopter planira da postavi rusku opremu na svoje helikoptere, koji će otići u Indiju i Kinu. Sasvim je realno izaći u tandemu na tržišta tih zemalja, smatra Viktor Godunov:

To zavisi od toga kako će indijsko i kinesko tržište primati Glonas. Izgleda da ideja zajedničkog procesiranja ruskog Glonasa i američkog Dži Pi Esa zanima mnoge zemlje, u prvom redu Indiju i Kinu. Sada je Evrokopter pripremio paket tih ponuda.

Do kraja godine Evrokopter će isporučiti naručioci, ruskoj aviokompaniji Gaspromavia, sedam letelica opremljenih avionskom opremom kompanije Tranzas. Ugovor između evropskog lidera u proizvodnji helikoptera i vodećeg ruskog proizvođača avionske opreme zanimljiv je za obe strane. Kako je istakla generalni direktor frime Evrokopter Vostok Lorans Rigolini, ovaj zajednički projekat će omogućiti kompaniji da ojača pozicije na ruskom tržištu. A predsednik grupe Tranzas Nikolaj Lebedev siguran je da produbljivanje kooperacije otvara nove mogućnosti za rusku industriju avionskih uređaja.

Leave a Reply