IT

Ruski botnet spameri promovišu farmaceutske proizvode

IronPort® Systems, vodeći proizvođač rešenja za zaštitu od neželjene pošte, virusa i spywarea, koji danas deluje u sklopu kompanije Cisco, objavio je da nedavno provedeno istraživanje otkriva vezu između autora malwarea, kakav je npr. Storm, i ilegalnih firmi u lancu nabave nezakonitih farmaceutskih proizvoda koje koriste botnet za slanje spama koji reklamira njihove web stranice.

Korištćnje neželjene pošte za prodaju visokovrednih farmaceutskih proizvoda predstavlja način zarade za osobe koje se bave botnetom što samo povećava njihovu motivaciju za botnet napade. U svom nedavno ažuriranom godišnjem izvještaju o trendovima u području internet sigurnosti, kompanija IronPort analizira uticaj botneta i otkriva ko stoji iza neželjene pošte koja reklamira farmaceutske proizvode i iza stalnih inovacija u kreiranju malwarea.

Istraživanje otkriva da više od 80% neželjene pošte temeljene na crvu Storm i poslate putem botneta reklamira online farmaceutske brandove. Takav spam šalju milioni PC-ja koji su zaraženi Storm crvom zahvaljujući brojnim sofisticiranim tehnološkim trikovima i ranjivosti na webu.

Daljnja istraga otkrila je da iza spam obrazaca, URL adresa, dizajna web stranica, obrade kreditnih kartica, isporuke narudžbi i podrške korisnicima stoji ruska kriminalna organizacija koja se koristi Stormom.

Ona koristi botnet spam partnere za oglašavanje web stranica za ilegalnu prodaju farmaceutskih proizvoda koji dobiju 40% provizije na narudžbe. Organizacija takođe pruža usluge isporučivanja narudžbi, obrade kreditnih kartica i korisničke podrške. Međutim, farmakološka ispitivanja koja je naručila firma IronPort otkrila su da dve trećine isporučenih proizvoda sadrže aktivnu farmaceutsku supstancu, ali u pogrešnim dozama, dok je ostatak isporučenih proizvoda sadržavao placebo.

“Naše istraživanje otkrilo je sofisticiran lanac nabave koji stoji iza ilegalno isporučenih farmaceutskih proizvoda. Međutim, veza između tehnološki naprednih botnet stručnjaka i globalnih organizacija koje učestvuju u tom lancu prodaje, dosad je bila nejasna”, izjavio je Patrick Peterson, potpredsednik u kompaniji IronPort zadužen za tehnološka rešenja.

“Naše istraživanje otkriva trag koji ukazuje da Storm i druga neželjena pošta isporučena putem botneta, generišu narudžbe koje podmiruju ilegalni lanci prodaje, ostvarujući na taj način prihode veće od 150 miliona dolara godišnje”.

Takođe, rezultati istraživanja firme IronPort pokazuju da je Storm malware bio prvi u nizu sličnih sofisticiranih rešenja za neželjeni upad, koji je napao 40 miliona računara širom sveta između januara 2007. i februara 2008. godine. Na svom vrhuncu u maju 2007., Storm je bio odgovoran za više od 20% svih neželjenih poruka, te je zarazio i bio aktivan istovremeno u 1,4 miliona računara.

Mesečno je zarazio ili ponovno zarazi 900.000,00 računara. Do juna 2007. godine broj računara koja su istovremeno slala Storm poruke smanjen je na 280.000,00 računara na dan, dok je ukupan broj takvih spam poruka predstavljao 4% svih neželjenih poruka. Storm trenutno predstavlja vrlo mali deo u više od 161 milijardi spam poruka koje se šalju svakodnevno, ali razne verzije Storma još su aktivne.

Da bi se sprečio razvoj botneta kakav su Storm i njegovi naslednici, izvještaj firme IronPort savetuje korišćenje spam filtera, analiziranje web reputacije, nadzora port i komunikacijskih aktivnosti te korišćenje ažuriranih antivirus i antimalware programa.

Leave a Reply