IT

Sa kakvim IT pretnjama se mogu suočiti državne uprave, građani i poslovni subjekti u sledećoj deceniji

ISCPA i Europol predstavili su, 25. septembra u Holandiji, „Projekat 2020. Razvoj sajber-kriminala u budućnosti”, zvanični izveštaj (beli papir) koji je napravila ICSPA – međunarodna organizacija koja je angažovana na polju internet sigurnosti i koja je pokrenuta u saradnji sa Europolom i kompanijom Trend Micro. Celokupan izveštaj dostupan je na veb sajtu kompanije Trend Micro.

„Projekat 2020 iznosi mogući niz događaja u vezi sa tehnološkim razvojem i budućim sajber-kriminalom sa kojim se možemo suočiti u sledećoj deceniji, kao i nove vrste pretnji sa kojima će društvo u budućnosti morati da se uhvati u koštac u privatnom i javnom životu“ — kaže Rik Ferguson, Global VP Security Research, Trend Micro. „Neprestani pristup internetu utiče na stvaranje konvergencije tehnologija, dok privatni i poslovni podaci postaju sve više centralizovani. Zbog toga sigurnost mreža, aplikacija i usluga postaje najvažniji izazov u poslovnom svetu – činjenica koju smo pokazali u seriji 2020.”

http://i.imgur.com/5C3odzW.jpg?1

Istovremeno sa objavljivanjem izveštaja, kompanija Trend Micro predstavila je i veb seriju 2020 zasnovanu na nizu događaja koji su opisani u dokumentu. Ova nova serija koju je pripremila kompanija Trend Micro pokazuje kako novi razvoj događaja u sajber-kriminalu može predstavljati određenu pretnju ne samo za velike korporacije i državne uprave, već i za srednje i male kompanije i njihove dragocene baze podataka. Ova serija pokušava da predvidi posledice korišćenja interneta i poboljšane realnosti, zasnovane na činjenici da milijarde bežično povezanih uređaja postaju žrtve sajber-kriminalnog delovanja, ugrožavajući tako sigurnost ljudi, finansija, pa čak i političku stabilnost.

„Trend Micro pruža podršku u okviru tri sigurnosne oblasti: sveobuhvatne zaštite krajnjih korisnika, zaštite centra podataka i sigurnosti „u oblaku”, kao i sajber odbrane od različitih pretnji”, rekao je Rik Ferguson. „Naša perspektiva pruža sveobuhvatni pregled opasnosti sa kojima se korisnici suočavaju svakog dana. Ipak, zahvaljujući našim stručnjacima i profesionalnim alatima, mi možemo ne samo da zaštitimo naše klijente, već i da se proaktivno borimo protiv sajber-kriminalaca. Naš proaktivni stav zasniva se, pre svega, na našoj fokusiranosti na budućnost i veb serija 2020 jasno pokazuje to. Ona ilustruje buduće izazove sa kojima će državne uprave, poslovanja, građani i potrošači širom sveta morati uskoro da se suoče.”

Premijera video zapisa koji promoviše seriju održana je na konferenciji o sajber-kriminalu koju je Europol organizovao u Holandiji. Nove epizode će biti prikazivane svake nedelje.

Leave a Reply