IT

“Sagem” počinje izgradnju pogona električnih brojila u Nišu

Potpredsednik Vlade Republike Srbije za evropske integracije Božidar Đelić, predsednik Upravnog odbora kompanije “Sažem” Patrik Sevijan i gradonačelnik Niša Miloš Simonović potpisali su Protokol o saradnji kojim je predviđeno da “Sažem” izgradi pogon električnih brojila u Nišu.

Đelić je nakon potpisivanja ovog protokola precizirao da će “Sažem” u prvoj godini uložiti milion evra, a u narednih pet godina još najmanje šest miliona evra u opremanje tog pogona.

On je naveo da će u početku u tom pogonu raditi približno 250 radnika, dok “Sažem” planira da se u Nišu nalazi centar proizvodnje i distribucije električnih brojila, odakle će biti organizovan izvoz za Bugarsku, Grčku, Rusiju i zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza.

Potpredsednik Vlade ukazao je na to da je ta francuska kompanija, koja je prošle godine ostvarila promet u iznosu od 1,6 milijardi evra i koja zapošljava više od 6.500 radnika širom sveta, planira da osim električnih brojila razvije i posao u oblasti širokopojasnog interneta i digitalizacije.

Đelić je podsetio na to da je “Sažem” pre četiri godine u Tunisu započeo posao pogonom u kome je radilo 40 zaposlenih, dok je to sada firma u kojoj radi više od 3.500 radnika.

Prema njegovim rečima, za našu zemlju je dobro da jedan od svetskih lidera u proizvodnji električnih brojila bude prisutan kod nas, pri čemu će Sažem”, koji od danas postaje domaći proizvođač električnih brojila, potpuno ravnopravno sa ostalim proizvođačima učestvovati na tenderima koje u narednom periodu bude raspisivao EPS u pogledu zamene starih električnih brojila novim.

“Sažem” ne dobija privilegiju na budućim tenderima, istakao je Đelić i dodao da će utakmica biti fer, otvorena i veoma jasna, sa tehničkim specifikacijama koje su unapred naznačene.

On je ukazao na to da bi Srbija do 2017. godine, prema ranije objavljenom planu, trebalo da zameni više od tri miliona električnih brojila.

Potpredsednik Vlade ocenio je da je potpisivanje protokola značajan trenutak za Srbiju, Niš i Elektronsku industriju (EI), posebno ako se ima u vidu da se jedna ovakva investicija započinje u vreme ekonomske krize.

Gradonačelnik Niša Miloš Simonović naveo je da će “Sažem” u početku preuzeti sadašnji poslovni prostor EI od približno 8.000 kvadratnih metara, dok je kasnije u planu i grinfild investicija na placu EI.

Predsednik Upravnog odbora kompanije “Sažem” Patrik Sevijan rekao je da je nova firma, čije će sedište biti u Nišu, već osnovana, a da će instalacija pogona započeti narednih meseci.

Sevijan je ukazao na to da se “Sažem” odlučio za investiciju u Nišu zbog ljudskih potencijala kojima taj grad raspolaže.

Božidar Đelić i šef delegacije Evropske komisije u Srbiji Žozep Ljoveras potpisali su u Pirotu finansijski sporazum o projektima prekogranične saradnje Srbije sa Bugarskom, Rumunijom i Mađarskom vredan 50 miliona evra, koji će se sprovoditi u naredne tri godine.

Potpredsednik Vlade Srbije je posle potpisivanja sporazuma u zgradi opštine Pirot izrazio očekivanje da će od toga imati koristi i Pirot i ceo jug Srbije.

Leave a Reply