IT

Sajam novih tehnologija u Hanoveru

Već šezdeset godina sajam u Hanoveru je najveći svetski sajam novih tehnologija, materijala i ideja. Ovogodišnji sajam počinje danas, traje do 8. aprila, a izlaže šest i po hiljada firmi iz celog sveta. Stabilnost evra i dalje mora da se podržava, finansijska branša mogla bi da zapadne u novu krizu, čija bi posledica mogla da bude recesija, ali, i pored toga, među preduzetnicima vlada dobro raspoloženje. To se vidi i na ovogodišnjem Sajmu u Hanoveru, koji je neka vrsta konjukturnog barometra.

I pametno i efikasno

Jedan od eksponata na Sajmu

Nakon što se broj izlagača u protekloj godini smanjio, direktor nemačkog sajma Volfram fon Friš ovoga puta je zadovoljan. „U ovoj godini se vratilo oko 400 preduzetnika, od čega je polovina iz inostranstva. To pokazuje optimizam širom sveta“, kaže Fon Frič.

Najvažnija tema, koja je i ove godine prisutna na svih 13 pojedinačnih sajmova, jeste povećanje efikasnosti u industrijskoj proizvodnji. Portparol preduzetnika Hartvig fon Zas ukazuje da je važna tema ovogodišnjeg sajma takozvana „pametna efikasnost“ (Smart Efficency).

„Nakon krize, preduzetnici traže modele efikasnosti i mogućnosti koje će efikasnost interno povećati. To može da se postigne povezivanjem različitih industrijskih oblasti. I to će praktično tematski biti prisutno na svim prezentacijama“, najavljuje Fon Zas.

Energetika u fokusu

U to spadaju i inovacije kojima se optimizuje upotreba energije. Obnovljive i efikasne energije, zaštita klime – te teme su za vreme finansijske krize uglavnom bile potisnute. Ali, nuklearna katastrofa u Japanu ponovo je pokrenula diskusije o snabdevanju energijom u budućnosti. I tu će Sajam u Hanoveru ove godine pokazati mnogo toga.

„Od suštinske važnosti u ovoj godini su naravno i oblast inovacija kao i energetska oblast. Sajam u Hanoveru je sa svojim snažnim fokusom na energetske teme u danas postao najveći Sajam za energetske tehnologije“, kaže Hartvig fon Zas.

Na Sajmu, koji ovog ponedeljka, 4. marta, zvanično otvorio svoja vrata za posetioce, predstaviće se ukupno 6.500 izlagača iz 65 zemalja sveta. (DW)

Leave a Reply