IT

Samsung Electronics najavljuje rezultate trećeg kvartala 2010.

Samsung Electronics objavio je ostvaren prihod od 40.23 biliona korejskih vona na konsolidovanoj osnovi za treći kvartal, završen 30. septembra 2010. godine, koji je za 12 odsto veći u odnosu na prošlu godinu. Navedena cifra je nadmašila prethodni rekord kvartalnog prihoda od 39.25 biliona vona koji je zabeležen u četvrtom kvartalu 2009.

Kompanija je, za kvartal, objavila zapis o konsolidovanom neto prihodu od 4,46 biliona vona, što je 17 odsto više nego u odnosu na prošlu godinu. Konsolidovani operativni profit za kvartal je 4,86 biliona vona.

Provizije za troškove u vezi sa raznim patentima u iznosu od 230 milijardi vona reflektovale su se u trećem kvartalu na zarade. Bez ovih provizija, operativni profit bi bio blizu 5,1 biliona vona.

U smernicama zarade, objavljenim 7. oktobra, Samsung procenjuje da će u trećem kvartalu konsolidovani prihod dostići približno 40 biliona vona uz operativni profit od 4,8 biliona vona.

Povećanje profitabilnosti kompanije u trećem kvartalu podstaknuto je velikim učinkom poslovne jedinice za poluprovodnike, koja beleži operativni profit od 3,42 biliona vona. Poslovna jedinica za mobilne komunikacije je takođe ostvarila čvrst rast profita, podržavajući povećanje prodaje vodećeg smart telefona kao što je Galaxy S.

,,U trećem kvartalu, Samsung se suočio sa izazovima u poslovnom okruženju, uključujući pad potražnje za računarima i televizorima, uz dalje usporavanje privrednog rasta na razvijenim tržištima, kao što su SAD i Evropa’’ izjavio je Robert Yi, potpredsednik i šef kompanije Samsung Electronics za odnose sa investirorskim timom. ,,Uprkos tome, mi smo postigli snažan rast prihoda i profitabilnosti, koji je zasnovan na našoj konkurentnosti cena u oblasti memorija poluprovodnika i na povećanju prodaje vrhunskih proizvoda, kao što su naši najnoviji smart telefoni.’’

Gledajući unapred, ka četvrtom kvartalu, na kraju godine će potražnja za televizorima i mobilnim telefonima podržati nastavak rasta prodaje. Međutim, Samsung očekuje prelazak na tržište poluprovodnika memorije, koji će dovesti do smanjenja cena, dok će cene LCD panela nastaviti da padaju. Očekuje se da će pritisak zbog nedavnog rasta korejskih vona takođe uticati na visinu zarada u četvrtom kvartalu.

Samsung je takođe najavio da će ukupni kapitalni izdaci za ovu godinu, zaključno sa 30. septembrom, dostići 15 biliona vona, što predstavlja 83 odsto od ukupno planiranih izdataka sa 18,2 biliona vona za 2010. Kada se uključe i investicije u pridružena preduzeća, kao što je Samsung Mobile Display, konsolidovani kapitalni rashodi će dostići 20 biliona vona za godinu dana.

Poslovanje poluprovodnika beleži veće zarade tokom svakog kvartala

Samsungovi poslovi poluprovodnika postigli su rekord konsolidovane prodaje od 10,66 biliona vona u trećem kvartalu, uz operativni profit od 3,42 biliona vona, što predstavlja profit od 32,1 odsto.

Memorijska jedinica obračunala je prihod za 7,49 biliona vona, 60 odsto više u odnosu na prošlu godinu. DRAM cene konkurentnosti i strateške investicije omogućile su Samsungu da nadmaši tržište, povodom pada cena zbog prevelike ponude na tržištu. Za NAND, velika potražnja ugrađenih proizvoda, posebno smart telefona i tablet računara, doveli su do povećane profitabilnosti.

Odeljenje LSI sistema je takođe postiglo značajan napredak u oblasti prihoda i profita, zahvaljujući velikoj potražnji za mobilnim aplikacijama procesora i CMOS Image senzora.

U četvrtom kvartalu, Samsung predviđa kontinuirano snabdevanje DRAM memorijom i slabu potražnju za računarima, što će biti prisutno na tržištu, dok se očekuje da će u proizvodima u kojima je ugrađen NAND potražnja imati pozitivne uticaje na profitabilnost.

Sporo poslovanje LCD ekrana zbog slabe potražnje

Poslovanje LCD ekrana zabeležio operativni profit od 520 milijardi vona na prihod od 8,10 biliona vona. Operativni profit opao je za 6,5 odsto zbog pada tražnje, posebno u Sjedinjenim Državama i Evropi.

Širom industrije, velike dimenzije panela pošiljki pale su iz kvartala u kvartal sa 167 na 160 miliona, uključujući i TV i IT panele. Prosečne prodajne cene za lap-top računare, monitore i televizore svedoče o padu.

Ukupna isporuka za Samsung je neznatno povećana u odnosu na prošlu godinu i ostala nepromenjena u odnosu na prethodni kvartal. Učinak je bio vođen prodajom premium proizvoda, uključujući panele LED televizora zbog potražnje na razvijenim tržištima krajem godine.

Očekuje se da će tražnja za televizorima i monitor panelima ostati slaba u četvrtom kvartalu, iako potražnja za lap-top panelima stimuliše rast prodaje Tablet računara.

Samsung planira da se fokusira na visoko profitabilne premium proizvode, kao što su LED TV i 3D televizori, i da optimizuje linije proizvoda da odgovore na tržišno okruženje.

Samsung mobilni telefoni ostvarili rast od 12 procenata

Telekomunikaciono poslovanje – uključujući i mobilne komunikacije i telekomunikacione mreže – objavilo je operativni profit od 1,13 biliona vona na prihod od 11,12 biliona vona. Operativna profitna marža je 10,2 odsto.

U poslovanju mobilnih komunikacija Samsung je prodao 71,4 miliona telefona tokom trećeg kvartala, što je povećanje od 19 odsto u odnosu na prethodnu godinu, nadmašujući industriju. Prosečna prodajna cena je porasla 14 odsto u odnosu na prethodni kvartal. Samsungovi vodeći smart telefoni, Galaxy S i Wave, su primarni pokretači kontinuiranog rasta prodaje zbog globalne potražnje za oporavak.

Od svog uvođenja u junu, Galaxy S je lanisran u 90 zemalja i izabran je od strane 210 operatera širom sveta. Samsung proizvodi biće prodati u 10 miliona primeraka do kraja 2010. Godine. Samsung Wave, koji radi na otvorenoj platformi smart telefona kompanije Samsung, Bada, je takođe isporučio više od dva miliona jedinica u 80 zemalja.

Kvartal je takođe obeležilo i lansiranje Samsung Android Galaksi Tab uređaja, koji će biti dostupan kod 140 operatera na globalnom nivou, uključujući sva četiri glavna provajdera u Sjedinjenim Državama.

U četvrtom kvartalu, Samsung ima za cilj da poveća svoj udeo na tržištu i održi dvocifreni operativni profit, izlazeći u susret sezonskoj potražnji sa poboljšanjem miksa proizvoda na masovnom tržištu smart telefona, full-touch telefona i Galaxy Tab uređaja.

Spor ekonomski oporavak utiče na poslovanje digitalnih medija

Zbog povećanja prodaje televizora i digitalnih proizvoda, Samsungova poslovna jedinica za digitalne medije ostvarila je prihod od 14,13 biliona vona u trećem kvartalu, 10 odsto više u odnosu na prošlu godinu, ali tri odsto manje u odnosu na prethodni kvartal.

Poslovne jedinice – koje obuhvataju vizuelni prikaz, IT rešenja, digitalne uređaje i digitalne slike – beleže operativne gubitke od 230 milijardi vona. Ovo se može pripisati smanjenju profitabilnosti televizora i gubitku za digitalne proizvode.

Pošiljke televizora sa ravnim ekranima u trećem kvartalu dostigle su 9,07 miliona jedinica, 17 posto više u odnosu na prošlu godinu. Prodaja najkvalitetnijih televizora, kao što su LED televizori i 3D-modeli, smanjena je posle Svetskog prvenstva u fudbalu 2010. godine, zbog slabljenja poverenja potrošača usled sporog ekonomskog oporavka u Sjedinjenim Državama i Evropi.

Samsung predviđa da će sezonska povećana potražnja prodaje televizora u četvrtom kvartalu pomoći održavanju trenda rasta, kako u razvijenim, tako i na novim tržištima. Međutim, očekuje se oštra konkurencija u ceni. Samsung ima za cilj da proširi Smart TV tržište pružajući lokalnom tržištu specifičan sadržaj i želi da razvija svoj ugled inovatora, baš kao što je urađeno sa LED televizorima i tržištem 3D televizora.

U poslovanju digitalnih proizvoda, Samsung je ostvario rast od 25 odsto u odnosu na prošli kvartal, ali i veće troškove i investicije u proizvodnji i prodaji, potisnuvši infrastrukturno poslovanje u deficit. Samsung će nastaviti da širi svoje kanale distribucije i globalnu proizvodnju dok razvija visoko efikasne i ekološki prihvatljive proizvode.

Leave a Reply