IT

Samsung Electronics objavio rezultate drugog kvartala 2011

Konsolidovani operativni profit kompanije Samsung dostigao je 3.75 triliona vona u okviru prihoda od 39.44 triliona vona
Kompanija Samsung Electronics Ltd, objavila je da je ostvarila prihod od 39.44 triliona korejskih vona na konsolidovanoj osnovi u drugom kvartalu koji se okončao 30. juna 2011. godine, što je povećanje od 4% u odnosu na isti period prošle godine. U ovom kvartalu, kompanija je ostvarila konsolidovanu neto zaradu od 3.51 triliona vona, što je za 18% manje u odnosu na isti period prošle godine. Konsolidovani operativni profit u ovom kvartalu bio je 3.75 triliona vona.

U svom vodiču kroz zaradu koji je objavljen 7. jula 2011, kompanija Samsung je procenila da će konsolidovani prihodi u drugom kvartalu dostići oko 39 triliona vona sa operativnim profitom od 3.7 triliona vona.

Prema poslovnim segmentima, telekomunikacije su bile glavni pokretač rasta prihoda u drugom kvartalu, sa porastom prodaje od 43% u odnosu na isti period prošle godine zahvaljujući velikoj potražnji za Samsungovim smart telefonom GALAXY SII i drugim modelima mobilnih uređaja. Poslovna jedinica za digitalne medije i uređaje (DM&A) takođe je ostvarila porast u prodaji u odnosu na prethodni kvartal zbog veće potražnje LCD i plazma televizora.

Operativni profit je opao u odnosu na prošlogodišnji rekordni drugi kvartal jer je slabija potražnja smanjila marže u poslovnim jedinicama za poluprovodnike i displej. Konačni bilans je potpomognut ostvarivanjem operativnog profita od 1.67 triliona vona u poslovnoj jedinici za telekomunikacije.

„Uprkos izazovima koje je nametnulo poslovno okruženje i svim neizvesnostima svetske ekonomije, ostvarili smo kontinuirani porast prihoda u odnosu na drugi kvartal prošle godine zahvaljujući prodaji mobilnih uređaja, a naročito zahvaljujući uspehu naših smart telefona“, izjavio je Robert Ji, potpredsednik i direktor tima za odnose sa investitorima u kompaniji Samsung Electronics. „Na početku trećeg kvartala, koji se uobičajeno odlikuje povećanom potražnjom za potrošačkim elektronskim uređajima, očekujemo da će konkurencija i dalje biti jaka, a mi ćemo se truditi da povećamo konkurentnost sa cenama i da učvrstimo vodeću ulogu na tehnološkom planu proizvodnje komponenata.“

Kapitalni izdatak u drugom kvartalu je iznosio 5.6 triliona vona, čime je iznos kompletnog ulaganja u prvih šest meseci 2011. porastao na 11.2 triliona vona. Kompanija Samsung je izjavila se godišnji projektovani kapitalni izdaci od 23 triliona vona nisu menjali, ali da je moguća promena u njihovoj alokaciji kako bi se povećalo ulaganje u poluprovodnike a smanjilo ulaganje u LCD televizore.

Leave a Reply