IT

Samsung Electronics objavio rezultate za drugi kvartal 2010.

Samsung Electronics objavio je  ostvareni prihod od 37.89 biliona korejskih vona na utvrđenoj osnovi za drugi kvartal koji je završen 30. juna 2010, što čini 17 % rasta u odnosu na prethodnu godinu. U ovom kvartalu, kompanija je ostvarila neto profit od 4.28 biliona vona.

Utvrđeni operativni profit za ovaj kvartal je rekordnih 5.01 biliona vona, što je 88% rasta u odnosu na prethodnu godinu. Cifra je prevazišla prethodni rekord od 4.41 biliona vona zabeležen u prvom kvartalu 2010.

U svojim planovima zarade, obelodanjenim 7. jula, Samsung je procenio da će utvrđeni prihod drugog kvartala dostići približno 37 biliona vona sa operativnim profitom od 5 biliona vona.

Povećana profitabilnost kompanije u drugom kvartalu je rezultat značajnih poboljšanja njenih komponenti poslovanja. Kompanija za poluprovodnike zabeležila je operativni profit od 2.94 biliona vona na prodaju od 9.53 biliona vona, dok je na poslovima sa LCD uređajima ostvaren operativni profit od 880 milijardi vona na ostvarenih 7.76 biliona vona u prodaji. Samsungove poslovne jedinice, digitalni mediji, telekomunikacije i IT rešenja, dobro posluju bez obzira na povećanu cenu od strane konkurencije i u odnosu na osećaj neizvesnosti globalnog potrošača.

„U drugom kvartalu, poslovanje naših poslovnih jedinica je sve snažnije, pa je to bio veoma izazovan kvartal za sve naše poslove“, izjavio je Robert Ji (Robert Yi), potpredsednik i direktor tima za odnose sa investitorima Samsung Electronics. „Sa povecanjem konkurentnosti u okviru digitalnih medija i mobilne industrije, može postati izazov održati trenutni nivo profitabilnosti. Međutim, mi ćemo nastaviti da se fokusiramo na uvođenje diferenciranih proizvoda i na jačanje našeg tehnološkog vođstva u komponentama poslovanja, kako bismo se suočili sa ovim teškim uslovima tržišta.“

Jaka sezonska potražnja za osnovnim komponentama odrediće Samsungov nastup u trećem kvartalu, iako se predviđa jačanje snabdevenosti tržišta. Samsung prognozira da će kontinuirana konkurentnost cena u svim komponentama poslovanja smanjiti pritisak na profit u trećem kvartalu.

Samsung je takođe najavio da su ukupni kapitalni izdaci za prvu polovinu 2010. dostigli 9.2 biliona vona, što predstavlja 51 % od ukupno 18.2 biliona vona planiranih za 2010.

Poslovanje u oblasti poluprovodnika zabeležilo 30,8 % profita

Samsungova kompanija za poluprovodnike zabeležila je utvrđenu prodaju od 9.53 biliona vona u drugom kvartalu, sa operativnim profitom od 2.94 biliona vona zabeleženih u prethodnom kvartalu, što predstavlja 30,8 % profita. Shodno oporavku tržišta, prihod je porastao za 765 procenata u odnosu na 340 milijardi vona zabeleženih prethodne godine.

Memorijska divizija je nastavila da beleži rast, što iznosi  6.71 biliona vona od prodaje, odnosno povećanje od 74 % u odnosu na prethodnu godinu. Velika potražnja na DRAM tržištu podstaknuta je srednjim dvadesetoprocentnim povećanjem isporuka računara i usled više od 30% potražnje za gigabajtovima po sistemu, u odnosu na prethodnu godinu. Što se tiče NAND-a, uprkos slaboj sezoni, potražnja je i dalje stabilna zbog odlične prodaje mobilnih uređaja, uključujući smart telefon i Tablet računare. Samsungovu ojačanu profitabilnost podržalo je ubrzavanje prelaska na 40-nm-class procese tehnologije na DRAM tržištu i proširenje 30-nm-class procesa na  NAND tržištu.

Očekuje se da će u trećem kvartalu porasti potražnja za DRAM memorijom zbog jake sezone, a takođe će biti povećana potražnja za NAND proizvodima visokog kapaciteta. Samsung će se usredsrediti na jačanje svoje tehnološke liderske pozicije širenjem 30-nm i 40-nm-class memorijskih proizvoda i povećanjem konkurentnosti cena.

Veliki rast LCD tržišta

Poslovanje u oblasti LCD proizvoda ostvarilo je operativni profit od 880 milijardi vona sa prihodom od 7.76 biliona vona, što predstavlja rast od 11.3%, u odnosu na 4.2% u prethodnoj godini.

Usled velikih zahteva tržišta, prodaja Samsung LCD panela porasla je za 15-20% u odnosu na prethodnu godinu. Industrijska prosečna cena prodaje za TV panele povećana je 3 %, dok su cene panela laptop računara i monitora bile fiksne.

Samsung se fokusirao na povećanje prodaje premijum LCD panela za LED televizore i 3D televizore, dok je u isto vreme povećao efikasnost proizvodne linije u cilju povećanja profita.

Kompanija očekuje veliku sezonsku potražnju u trećem kvartalu, ali će povećana ponuda na tržištu imati uravnotežen efekat.

Prodaja Samsung mobilnih telefona porasla za 22%

Telekomunikaciono poslovanje, uključujući mobilne komunikacije i telekomunikacione mreže,   ostvarilo je operativni profit od 630 milijardi vona na prihod od 8.78 biliona vona. Operativna profitna marža iznosila je 7,2%.

U poslovima mobilne komunikacije Samsung je  prodao 63,8 miliona telefona u drugom kvartalu, što je povećanje od 22% u odnosu na prethodnu godinu. Međutim, povećanje konkurencije na tržištu izazvalo je blagi pad prosečne prodajne cene. Touch-screen mobilni telefoni čine 30% Samsungove prodaje u ovom kvartalu, u poređenju sa 15% pre godinu dana, čime je Samsung nastavio jačanje svoje pozicije u ovom segmentu.

Za treći kvartal Samsungov cilj je povećanje udela u rastućem tržištu smart telefona preko vodećih uređaja, uključujući “Galaxy S” i “Wave”. “Android Galaxy S” je izabralo više od 100 operatera širom sveta, uključujući i četiri glavna u SAD-u. Deo Samsungove strategije je lansiranje niza novih smart telefona sa ciljem zadovoljenja potreba različitih životnih stilova.

Samsung vodi u prodaji 3D televizora sa 500.000 prodatih jedinica

Samsungovo poslovanje u oblasti digitalnih medija, uključujući vizuelne displeje i digitalne aparate, zabeležilo je prodaju od 14.54 biliona vona, što je povećanje od 20%, u odnosu na prethodnu godinu. Operativni profit iznosio je 360 milijardi vona, što je pad u odnosu na 1.16 biliona vona u istom periodu prošle godine.

Samsung je isporučio 9.02 miliona jedinica ravnih ekrana, što je rast od 43% u odnosu na prethodnu godinu, zbog snažnog rasta i razvoja tržišta. U razvijenim tržištima, zabeleženo povećanje prodaje uređaja velikih dimenzija, LED i 3D televizora donelo je znatan operativni profit. Samsung je preuzeo vođstvo na tržištu 3D televizora, ostvarivši prodaju veću od 500.000 jedinica nakon lansiranja nove linije proizvoda u martu 2010.

Prodaja digitalnih aparata je porasla za 23% u odnosu na isti period 2009, što je odraz povećanja tražnje u razvijenim tržištima, Rusiji i tržištima u razvoju.

Predviđa se da će se u trećem kvartalu potražnja za ravnim panelima povećati za 20%, u odnosu na prethodnu godinu. Očekuje se da prodaja vrhunskih LED modela poraste i dođe na nivo 30% od prodaje ukupnog broja LCD televizora tokom četvrtog kvartala. Samsung će nastaviti da proširuje svoju liniju LED televizora i nastaviće da bude lider sa 3D totalnim rešenjem.

Leave a Reply