IT

Samsung Electronics predstavlja finansijske rezultate prvog kvartala 2009 godine

Samsung LogoKonsolidovani prihod od 28.67 biliona vona (16.21 milijardi eura) , Operativni prihod 470 milijardi vona (265.69 miliona eura)

Kompanija Samsung Electronics Co., Ltd. predstavila je prihode za prvi kvartal, završen 31. marta 2009. Prihod iznosi 28.67 biliona Korejskih vona, odnosno 16.21 milijardi Eura na konsolidovanoj osnovi, što predstavlja rezultat koji je 13 procenata slabiji od rezultata prvog kvartala 2008. godine.

Operativni profit je u ovom kvartalu 470 milijardi vona (265.69 miliona eura) na konsolidovanoj osnovi, što predstavlja snažan preokret u odnosu na gubitak od 740 milijardi vona (418.49 miliona eura) u prethodnom kvartalu. Neto prihod dostigao je 620 milijardi vona (350.63 miliona eura), uvećan u odnosu na prethodni kvartal prvenstveno zbog rasta vrednosti akcija.

Uprkos ekstremno zahtevnim uslovima na tržištu, Samsung se snažno oporavio od poslednjeg kvartala 2008. godine, podržan stabilizujućim cenama poluprovodnika, uvećanom profitnom marginom na mobilnim telefonima i pažljivom kontrolom marketinških i drugih izdataka.

“Globalna ekonomija će verovatno nastaviti da se oporavlja u drugom kvartalu ali je i dalje jako teško predvideti drastičan skok potražnje ili drastične promene poslovnog okruženja u narednom kvartalu” izjavio je Robert Yi, potpredsednik kompanije i čelnik tima za odnose sa investitorima u Samsung Electronics.

“Na tešku ekonomsku situaciju odgovorićemo pokušajem da ojačamo tržišno i tehnološko vođstvo, fokusirajući se na najbolje proizvode proizvodnih linija i nastaviti da unapređujemo naš globalni sistem upravljanja snabdevanjem.

Poluprovodnici se postepeno oporavljaju

Samsungovo odeljenje poluprovodnika imalo je operativni gubitak od 670 milijardi vona (378.93 miliona eura). Prihodi su bili 5.52 biliona vona (3.12 milijardi eura), što je umanjenje od 5 procenata u odnosu na prethodni kvartal. Iako se slaba i neredovna potražnja nastavila, Samsung je očuvao tržično liderstvo i uspeo da, u odnosu na četvrti kvartal 2008, oporavi oprativne pokazatelje.

Kontinuirano preterano snabdevanje DRAM tržišta uticalo je na rezultate odeljenja memorija, ali NAND oporavak cene duguje smanjenju ponude. Odeljenje System LSI je zbog sezonskog faktora, zabeležilo smanjenje prihoda.

Samsung predviđa blag oporavak potražnje u drugom kvartalu, iako je glavna briga činjenica da će preterano snabdevanje sprečiti značajno poboljšanje cena.

LCD divizija prevazišla tržišna očekivanja

LCD Divizija zabeležila je 4.11 biliona vona (2.324 milijarde eura) prihoda i operativne gubitke od 310 milijardi vona (175.31 milion eura). Ipak, Samsung je prevazišao očekivanja na nivou LCD televizora zahvaljujući povećanju prodaje panela velikih dimenzija. LCD odelenje je zabeležilo 6 milliona prodatih jedinica, uvećavajući udeo na globalnom tržištu. Uz Kinesko tržište potrošačke elektronike koje je ostalo prilično stabilno, Samsung je nastojao uvećati prodaju vrhunskih LCD proizvoda i tankih LED panela na ovom važnom tržištu.

U drugom kvartalu, Samsung predviđa blago poboljšanje poslovnog okruženja i postepen rast potražnje na razvijenim tržištima uz povraćaj inventara proizvođača TV setova na normalne nivoe. Ipak, tržišni će uslovi nastaviti da budu izazovni kako konkurenti budu nastavili da povećavaju kapacitet a globalna potražnja nastavi da bude oslabljena.

Poslovanje odeljenja mobilnih komunikacija vraća se margini sa dve cifre

Odeljenje Samsungovih telekomunikacija vratilo se, u prvom kvartalu, dvocifrenom profitu od 11 procenata nakon što je rezultat prethodnog kvartala bio 1 posto. Zabeležen je prihod od 9.77 biliona vona (5.52 milijardi eura) i operativni profit od 1.12 biliona vona (633.38 miliona eura) na konsolidovanoj osnovi. Samsung je održao prodaju broja jedinica na istom nivou, uprkos umanjenju na ukupnom tržištu. Uvođenje niza novih mobilnih telefona srednje i više klase učinilo je da se uveća prosečna cene prodatih jedinica.

Samsung predviđa da će ukupna potražnja nastaviti da bude slaba i u sledećem kvartalu, ali potražnja za smart telefonima, touch-screen mobilnim telefonia i 3G uređajima blago će porasti. Gol je prevazilazak tržišnih očekivanja kroz uvođenje novih mobilnih telefona vrhunske klase i jaku marketinšku aktivnost u saradnji sa operaterima.

LED televizori će predvoditi put

Samsungovo odeljenje digitalnih medija zabeležilo je uvećanje operativni profita na 380 milijardi vona (214.93 miliona eura) u prvom kvartalu na konsolidovanoj osnovi, dok su prodaja proizvoda iz vrhunskih proizvodnih linija rasle a potrošnja za marketing pažljivo kontrolisana. Prihod je bio 10.07 biliona vona, što je 20 procenata niže od prethodnog kvartala prvenstveno usled sezonskog faktora.

Prodaja Flat-panel televizora ostala je slaba, ali iznad očekivanja tržišta, zahvaljujući izvanrednim rezultatima u Severnoj Americi. Samsungova nova linija LED televizora velikih ekrana koja je predstavljena u prvom kvartalu naišla je na izvanredan prijem kod potrošača i prve brojke koje govore o prodaji su pozitivne.

Odeljenje digitalnih uređaja imalo je dobre rezultate jer je prodaja vrhunskih frižidera i veš-mašina sa bubnjem uvećana u Severnoj Americi.

Samsung predviđa marginalni porast potražnje u drugom kvartalu usled sezonskih faktora i uvođenja digitalnog emiotovanja u Sjedinjenim Državama.Kompanija planira da se fokusira na povećanje prodaje LED televizora kroz uvećanje broja prozvodnih linija kako bi dodatno ojačala svoje prisustvo u segmentu novih tehnologija.

Leave a Reply