IT

Samsung i Microsoft “Zeleni sporazum“ o Green IT tehnologiji

Potpredsednik i generalni direktor Samsung Electronics Co. Ltd, Yoon-Woo Lee i generalni direktor Microsofta Steve Ballmer su nakon sastanka u Seulu najavili saradnju na efektnoj uštedi energije u kompjuterima.

Cilj ove dve kompanije je podsticanje PC korisnika da kupuju PC sisteme koji su ekološki prihvatljiviji. Samsung očekuje značajne uštede energije kada se udruže Microsoftov Windows 7 operativni sistem i Samsungov 40 nanometar (nm) class DDR3 DRAM.

Samsung će od 2010. godine, kao veliki pobornik sistema Windows 7, prebaciti sve svoje korporativne PC računare širom sveta na novi operativni sistem.

Očekuje se da će Green IT saradnja svetskog lidera u proizvodnji memorije i svetskog lidera u proizvodnji softvera doprineti oživljavanju IT tržišta, koje je zamrlo usled ekonomske krize.

Početkom septembra Samsung je započeo globalnu marketinšku kampanju „Manje energije, više brzine“ fokusiranu na energetski efikasanom 40nm-class, 2Gb DDR3 DRAM.

Takođe, Microsoft je objavio značajnu redukciju u potrošnji energije sa novom ’’power management’’ funkcijom na nedavno lansiranom Windows 7 operativnom sistemu.

„Windows 7 je dizajniran kao ekološki prihvatljiviji i energetski efikasniji operativni sistem, što se ogleda u njegovom upravljanju memorijom i prebacivanju u ’’lower power mode’’ ” rekao je Kim Džejms Vu (Kim James Woo), regionalni menadžer Microsofta za Koreju. On je takođe istakao da će korisnici uživati u prednostima kombinacije Windowsa 7 i DDR3.

„Nema sumnje da će kombinacija Windowsa 7 i 40nm DDR3 u novim PC računarima učiniti korisnike srećnijim,” rekao je Dong – Su Jun (Dong-Soo Jun), izvršni viši potpredsednik marketinga za memoriju u Samsung Electronics. On tvrdi da “ako se odlučite za 4GB memorije u Windows 7 sistemu, umesto za tipičan sistem od 2GB koji se danas najčešće koristi, videćete povećanje performansi istovremeno sa smanjenjem utrošene energije, i to zahvaljujući efikasnosti Samsungovog 40nm DD3 DRAM.”

U narednim mesecima, dok bude pratio efekte ove i drugih saradnji na polju Green IT-a, Samsung će nastaviti da istražuje potencijal ostalih oblasti globalne saradnje sa Microsoftom u razvoju IT tehnologija.

Leave a Reply