IT

Samsung povećava investicioni plan 2010. na 26 biliona vona

Samsung Electronics, svetski lider u oblasti digitalnih medija i digitalnih konvergentnih tehnologija, najavio je povećanje svojih ukupnih investicija u proizvodnji uređaja, u istraživanju i razvoju za 2010. godinu na 26 biliona vona, što je njihova najveća godišnja investicija ikada. Oko 18 biliona vona biće investirano u uređaje, uključujući 11 biliona vona za proizvodnju uređaja za poluprovodnike i 5 biliona vona za proširenje kapaciteta proizvodnje LCD monitora, dok će oko 8 biliona investirati u istraživanje i razvoj.

Samsung je svečanom ceremonijom obeležio postavljanje temelja novog postrojenja za  proizvodnju poluprovodnika, Line-16, u svom kompleksu Nano City u Hvaseongu, u provinciji Gyeonggi.

“ Iako su globalno eknomsko okruženje i poslovni uslovi ostali promenljivi i nesigurni, ako mi energično investiramo u proširenje kapaciteta i u zapošljavanje, onda ove okolnosti takođe daju Samsungu priliku za budući rast i stimulišu ekonomiju”, izjavio je tokom prisustva ceremoniji predsednik Samsung Electronics Kun-Hee Lee.

SamsungOdluka da se u 2010. značajno poveća investiranje u postrojenja učinjena je da se aktiviraju        pokazatelji poboljšanja uslova na tržištu kroz svetske potrošačke elektronske i IT industrije, dok     Samsung dodatno jača svoju vodeću poziciju u proizvodnji poluprovodnika za memorije i LCD      panele.  Sa investicijom u nove linije proizvodnje, Samsung očekuje da zaposli 10.000 novih radnika u 2010, uključujući 3.000 radnika u poslovima proizvodnje poluprovodnika i 4.000 radnika za LCD proizvodnju.

Ceremoniji postavljanja temelja prisustvovalo je oko 500 rukovodilaca kompanije Samsung  Electronics, među kojima su: predsednik Kun-Hee Lee;  Geesung Choi, predsednik i direktor; Oh-Hyun Kwon, predsednik poslovne jedinice za poluprovodnike; Sooin Cho, predsednik  divizije

za memorije, poslovne jedinice za poluprovodnike; Sanghoon Lee, predsednik korporativnog rukovodećegtima; Juhwa Yoon, predsednik i direktor finansija; i Jay Y. Lee, izvršni potpredsednik i   glavni operativni rukovodilac.

Povećanje investicija u memorijske poluprovodnike

Današnjom najavom, Samsung memorijsko odeljenje pojačaće svoje investicije u postrojenja za 2010sa prvobitno planiranih 5.5 biliona vona na 9 biliona vona. Dodatna investicija uključuje              uspostavljanje  Line-16 za DRAM, NAND i memorijske proizvode nove generacije u mestu          Hwaseong, kao i povećanje kapaciteta za postojeći Line-15 za proizvode klase od 30 nanometara   (nm) * DDR3 Dynamic Random Access memorije (DRAM).

Izgradiće se oko 560,000 kvadratnih metara prostranstva u okviru Samsungovih 1.6 miliona          kvadratnih metara kompleksa Hwaseong, a za Line-16 očekuje se da će proizvoditi 200.000        podmetača od 12 inča mesečno, od 2011. godine.  To će biti prva Samsungova linija za            poluprovodnike od kada je kompanija započela svoju Line-15 2005. godine. Etapna investicija u    novi Line-16 očekuje se da dostigne ukupno oko 12 biliona vona do kompletiranja, i zapečatiće    Samsungovu lidersku poziciju u oblasti memorija.

Proširenje Line-15 dozvoliće Samsungu da poveća procenat 30-nm-class DDR3 DRAM memorije naviše od 10 procenata svog ukupnog obima proizvodnje za elektronsko obrađivanje podataka (EDP) DRAM do kraja ove godine. Ovo je odgovor na pojačanu potražnju za energetski efikasnim        memorijama visoke gustine koristeći najdelotvornije raspložive tehnološke procese.

Samsung će dalje investirati oko 2 biliona vona za utvrđenje svog sistema LSI operacija kao        odgovor na rastuću potražnju za rešenjima System-on-Chip (SoC), za mobilne telefone i digitalne    televizore, i za poboljšanje svojih kapaciteta za precizni liv.

Dodatna LCD linija za velike televizijske ekrane

Očekujući pojačanju potražnju za velikim LCD televizoriima u sledećoj godini i kasnije, Samsung će  takođe uspostaviti novu, osmu generaciju LCD linije i svoj kompleks Tangjeong u južnoj provinciji   Chungcheong . Povlačeći za sobom investiciju od 2,5 biliona vona, nova linija Line 8-2 faze 2       postrojenja imaće kapacitet proizvodnje 70.000 ekrana mesečno

Zajedno sa ranije najavljenim investicijama u LCD, izgradnja Samsungove četvrte 8. generacije LCD linije pojačaće investiranje u LCD postrojenja za 2010. na ukupnih 5 biliona vona.

Investiranje u Samsung mobilni displej radi proširenja vodeće pozicije za AMOLED

Zasebno, pridružena poslovna jedinca Samsung za mobilni displej najavila je da će investirati       dodatnih 2.5 biliona vona u razvoj najvećeg na svetu postrojenja za proizvodnju displeja AMOLED (Active Matrix Organic Light Emitting Diode) u kompleksu Tangjeong.

Samsung jedinica za mobilni displej uspostavlja novu 5.5 generaciju (1300×1500 mm) AMOLED linijudo 2012. godine sa kapacitetom od 70.000 ekrana mesečno. Jednom završena, linija će imati      mogućnost da proizvodi panele za aplikacije na AMOLED televizorima, dozvoljavajući dalje proširenjemogućnosti u vrhunskoj tehnologiji displeja.

Leave a Reply