IT

Samsung u prvom kvartalu ostvario 3,5 miliona dolara profita

Samsung Electronics objavio je ostvareni prihod od 34.64 biliona korejskih vona na utvrđenoj osnovi za prvi kvartal koji je završen 31. marta 2010, što čini 21 procenat rasta iz godine u godinu. Za ovaj kvartal kompanija je ostvarila neto profit od 3.99 biliona vona.

Utvrđen operativni profit za ovaj kvartal je rekordnih 4.41 bilion vona,  643 odsto rasta iz godine u godinu. Cifra koja je bila rekordna pre ovih rezultata je 4.22 biliona vona u trećem kvartalu 2009. godine.

U svojim planovima zarade, obelodanjenim 6. aprila, Samsung je procenio da će utvrđeni prihod prvog kvartala dostići približno 34 biliona vona sa operativnim profitom od 4.3 biliona vona.

Kao što je prethodno najavljeno, ovo predstavlja rezultate za prvi kvartal koje je Samsung objavio prema međunarodnim standardima finansijkog izveštavanja.

Dobar rezultat kompanije u prvom kvartalu rezultat je značajanih poboljšanja u razvoju komponenata, posebno poluprovodnika, kao i odlične prodaje uređaja.

Robert Ji (Robert Yi), potpredsednik i direktor tima Samsung Electronics za odnose u investiranju, izjavio je da je oprezno optimističan po pitanju poboljšanja rezultata za drugi kvartal, zahvaljujući činjenici da postoji jako tržište memorijskih čipova, povoljna potražnja za LCD ekranima i povećana prodaja mobilnih telefona i televizora.

“Mi ćemo nastaviti da povećavamo razliku između nas i konkurencije u domenu  memorijskih uređaja, nastavićemo da poboljšavamo rentabilnost u poslu sa LCD uređajima i da ojačavamo sopstvenu konkurentnost i dominaciju na tržištu u oblasti mobilnih telefona i televizora”, rekao je Ji.

Cene poluprovodnika ostaju jake

Samsungova kompanija za poluprovodnike zabeležila je operativni profit od 1.96 biliona vona u prvom kvartalu, što je skok u odnosu na operativni gubitak od 710 milijardi vona pre godinu dana. Prihod je dostigao cifru od 8.20 biliona vona, što čini rast od 57 procenata godinu za godinom.

Ograničenja u nabavci zbog velike potražnje tržišta za  DRAM  memorijama vode ka povećanju DRAM cena, a postoji i stalna potražnja na NAND tržištu zbog velike potražnje za pametnim telefonima i aplikacijama za mobilne uređaje.

Samsungova kompanija za poluprovodnike uspela je da postigne rentabilnost na 40-nm-class procese na DRAM tržištu i razvijajući 30-nm-class procese na NAND tržištu.

Očekuje se da će rasti potražnja za DRAM i NAND memorijama u drugom kvartalu, usled opšteg stabilnog rasta dostava personalnih računara i zbog pojačane potražnje za mobilnim proizvodima uključujući Tablet računare.

Samsungova kompanija za poluprovodnike fokusiraće se na povećanje razlike u odnosu na konkurenciju  ubrzavanjem promena 40-nm-class  procesa na DRAM tržištu i 30-nm-class procesa zasnovanih na NAND proizvodima.

LCD isporuke neznatno opadaju zbog slabe sezone

Posao LCD proizvoda ostvario je operativni profit od 490 milijardi vona sa prihodom od 6.85 biliona vona, što je rast 40 procenata godinu za godinom.

Samsung planira da poboljša rentabilnost proširenjem prodaje različitih proizvoda u drugom kvartalu, uključujući LED uređaje, 3D, 240Hz  i Slim TV ekrane.

Kompanija očekuje da će potražnja ostati stabilna u drugom kvartalu zahvaljujući međunarodnim događajima uključujući Svetsko prvenstvo u fudbalu.

Telekomunikacije prevazilaze tržište

Oblast telekomunikacija – uključujući mobilne uređaje i telekomunikacione mreže – postigla je operativni profit od 1.10 biliona vona na prihod od 9.18 biliona vona. Operativna profitna marža bila je 12 procenata.

Pojačana potražnja za proizvodima vrhunskog kvaliteta na novim tržištima, uključujući Indiju i zemlje bivšeg Sovjetskog saveza, omogućuje Samsungu isporuku 64.3 miliona mobilnih uređaja i time nadmašuje tržište.

U drugom kvartalu kompanija za mobilne komunikacije planira da strateški plasira pametne telefone uključujući  Android-powered modele i sopstvene pametne telefone zasnovane na  bada tehnologiji, a plan je i proširenje linije telefona na dodir kao i ojačavanje kanala distribucije na novim tržištima.  Očekuje se da će potražnja polako porasti u drugom kvartalu zbog ekonomskog oporavka.

Premašena očekivanja na tržištu televizora ravnih ekrana

Samsungova kompanija za digitalne medije, uključujući vizuelni displej i kućne aparate, ostvarila je operativni profit od 520 milijardi vona na prihodu od 12.61 bilion vona.

U oblasti televizora sa ravnim ekranima Samsung je zabeležio isporuku od preko 8.4 miliona proizvoda, zahvaljujući uspešnom lansiranju 3D televizora na svetsko tržište i jakom prodoru LED televizora na tržišta u razvoju.

Prodaja kućnih aparata porasla je 21 procenat u odnosu na prošlu godinu kao rezultat zahtevnog oporavka i odlične prodaje vrhunskih frižidera kao i mašina za veš.

Leave a Reply