IT

Samsung ubrzava WiFi za 5 puta!

WiFi koristimo gotovo gde god imamo kompjuter ili smartfon, ali iako radi solidno, Samsung tvrdi da je pronašao brži način za prenos podataka putem bežične mreže koji je čak pet puta brži od postojećeg.

Teoretski WiFi je brz, ali zahvaljujući zidovima, prozorima, vratima i ostalim preprekama, tu brzinu nikad ne dostignemo, Samsung tvrdi da ima rešenje ovog problema. Naime, iz kompanije ističu kako su razvili 60GHz WiFi tehnologiju koja će teoriju i praksu spojiti, drugim rečima, prepreke neće ometati rad WiFi-a.

Uz pomoć nove tehnologije moći će se prenositi 4.6 gigabita po sekundi (Gbps), odnosno 575 megabajta (MB) po sekundi. To znači da je ova tehnologija pet puta brža od trenutno dostupne putem koje se može prenositi oko 108 (MB) po sekundi.

Ova tehnologija koristi novi standard od 60GHz, dakle drugačije nego od trenutno postojećih koje koriste 2.4GHz odnosno 5GHz tehnologiju. Ovime bi se rešio problem interferencije s drugim kanalima kao i broj uređaja koji koriste istu mrežu.

Samsung kaže kako će ovu tehnologiju ugraditi u brojne uređaje, a ovaj standard mogli bi već videti sledeće godine na tržištu.

Leave a Reply