europol
IT

Saradnja sa Europolom u borbi protiv visokotehnološkog kriminala

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije Vladimir Božović započeo je sinoć dvodnevnu zvaničnu posetu Europolu u Hagu razgovorom sa zamenicima direktora Europola Oldrihom Martinuom i Mišelom Kijeom.

Tokom susreta bilo je reči o tekućoj i budućoj saradnji MUP-a i Europola, naročito u svetlu otpočinjanja pregovora o zaključenju operativnog sporazuma sa Europolom.

Martinu je na sastanku predstavio i šefa evropskog Centra za visokotehnološki kriminal Troelsa Ortinga, nakon čega je upriličena i poseta ovom centru.

Šef operacija Pol Gijen upoznao je tom prilikom zvaničnike iz Srbije sa strukturom, metodologijom i radom Centra za visokotehnološki kriminal.

Savet EU formalno je podržao formiranje ovog centra u sedištu Europola u Hagu od juna 2012. godine, a Centar je počeo sa radom 1. januara ove godine.

Predstavnici MUP-a Srbije druga su delegacija koja boravi u zvaničnoj poseti ovom centru, posle Finske, a prva koja dolazi iz zemalja koje nisu članice EU.

europol

Delegacija naše zemlje na taj način je pokazala potrebu za operativnom podrškom, koordinacijom i ekspertizama koje ovaj centar može pružiti kriminalističkim istragama u Srbiji.

Ova saradnja se naročito odnosi na borbu protiv visokotehnološkog kriminala i korupcije kroz ulaženje u tokove novca i njegovog povraćaja građanima Srbije od kojih je protivpravno prisvojen.

Drugog dana zvanične posete u planu je sastanak sa direktorom Europola Robom Vejnrajtom, a tom prilikom biće sagledani svi aspekti dosadašnje uspešne strateške saradnje.

Takođe, učesnici tog sastanka dogovoriće se o budućim koracima operativne policijske saradnje Europola i MUP-a, čija se realizacija očekuje do kraja ove godine, navodi se u saopštenju ovog ministarstva.

One thought on “Saradnja sa Europolom u borbi protiv visokotehnološkog kriminala

Leave a Reply