IT

Saradnja sa javnim i privatnim sektorom u borbi protiv visokotehnološkog kriminala

Načelnik Odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala Ministarstva unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije Saša Živanović izjavio je danas da je za efikasnu borbu protiv ove vrste kriminala od ključnog značaja saradnja MUP-a sa javnim i privatnim sektorom.

Živanović je na okruglom stolu “Izazovi u borbi protiv visokotehnološkog kriminala u Republici Srbiji – saradnja državnih organa i javnog i privatnog sektora” istakao da je visokotehnološki kriminal u Srbiji iz godine u godinu u porastu, i saopštio podatak da se šteta za sada meri desetinama miliona evra.

Predviđanja FBI, kako je naveo, ukazuju na to da bi visokotehnološki kriminal u skorijoj budućnosti mogao postati veća pretnja od terorizma.

On je istakao da ta vrsta kriminala u Srbiji prati savremene trendove i da su pravci napada u poslednje vreme finansijske institucije i kompanije koje u poslovanju koriste nove tehnologije.

Prema njegovim rečima, jedan od prioriteta Odeljenja za borbu protiv visoktehnološkog kriminala jeste zaštita najranjivije populacije, odnosno dece i omladine na internetu.

Živanović je u tom smislu napomenuo da se, u cilju suzbijanja distribucije dečje pornografije preko interneta, sprovodi stalna akcija pod nazivom “Armagedon”.

Na ovom skupu, održanom u hotelu “Hajat”, o izazovima visokotehnološkog kriminala i merama koje se preduzimaju u ovoj oblasti govorili su predstavnici Vlade Srbije, bezbednosnih agencija, tužilaštva, internet provajdera, telekomunikacionih kompanija, bankarskog sektora i drugih relevantnih institucija.

U okviru okruglog stola prikazan je i promotivno-dokumentarni film o dosadašnjim uspesima Odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala MUP-a Vlade Srbije.

2 thoughts on “Saradnja sa javnim i privatnim sektorom u borbi protiv visokotehnološkog kriminala

 1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

  Na internet stranici Ministarstva unutrasnjih poslova: na pitanje: “VISOKOTEHNOLOŠKI KRIMINAL – ŠTA JE TO?” dat je sledeci odgovor:

  “Visokotehnološki kriminal obuhvata skup krivičnih dela gde se kao objekat izvršenja i kao sredstvo za izvršenje krivičnog dela javljaju računari, računarske mreže, računarski podaci, kao i njihovi produkti u materijalnom i elektronskom obliku.

  Ova definicija uključuje veliki broj zloupotreba informacionih tehnologija, kao i oblast zloupotreba u radio-difuznim tehnologijama. Tako se razlikuju krivična dela gde su računari pojavljuju kao sredstvo izvršenja (Computer Related Crime) i kao objekat izvršenja (Computer Crime), kao i krivična dela u čijem se načinu izvršenja pojavljuju elementi nezakonitog korišćenja Interneta.”

  Mislio sam do sada da pojam “visokotehnoloski kriminal” obuhvata, pored kriminala u informacionim i komunikacionim tehnologojima, ukljucujuci radio-difuzne tehnologije, i mnoga druga vazna krivicna dela u oblasti visoke tehnologije.

  Zato smatram da je u ovom smislu bolje, umesto izraza “visokotehnoloski kriminal”, upotrebljavati izraz “kibernetski kriminal”.

 2. Aca

  Где нађоше десетине милиона евра штете у Србији?! И опет се ваде на децу и омладину. А зар није криминал то што су увели “медијски динар” на празне оптичке медијуме? Вероватно би било лепо када би сви ми плаћали медијски динар на сваку песму коју чујемо, а када се израчуна штета од таквог плаћања долазимо до наведене суме.

Leave a Reply